Izvršni direktor Ineosa planira da uloži 300 miliona dolara u Mančester Junajted

Izvršni direktor Ineosa planira da uloži 300 miliona dolara u Mančester Junajted

Džim Ratklif, izvršni direktor kompanije Ineos, namerava da uloži 300 miliona dolara u infrastrukturu fudbalskog kluba Mančester Junajteda. Ova investicija je dodatna ponuda koja prati njegovu prvobitnu ponudu za kupovinu 25% udela u klubu vrednu više od 1,5 milijardi dolara. Ratklif će lično finansirati ovu investiciju, i ona neće dodati postojećim dugovima kluba.

Vest o ovoj dodatnoj investiciji rezultirala je rastom cena akcija Mančester Junajteda za 4% na 18,85 dolara. Džim Ratklif, osnivač i predsednik Ineosa, ima procenjenu neto vrednost od oko 19 milijardi dolara, i već je prisutan u svetu sporta kao vlasnik fudbalskih klubova, biciklističkih timova i drugih sportskih entiteta.

Džim Ratklif se nada da će njegova ponuda za kupovinu udela u Mančester Junajtedu biti prihvaćena od strane porodice Glejzer, koja trenutno kontroliše klub. Dogovor između Ratklifa i Glezera se očekuje u narednim nedeljama.

Osim Ratklifa, i katarski šeik Džasim bin Hamad al Tani je bio ponuđač za klub, ali je prethodno odustao od daljeg povećavanja svoje ponude od šest milijardi dolara.

Mančester Junajted, sa svojim impresivnim brojem navijača širom sveta, je jedan od najpoznatijih fudbalskih klubova sa 20 titula engleskog šampiona. Međutim, brojni navijači traže promenu vlasništva kluba, jer smatraju da je vlasnička grupa Glezera nadgledala pad uspeha kluba u poslednjim sezonama. Ovom investicijom, Ratklif se nada da će unaprediti infrastrukturu i uslove za budući uspeh Mančester Junajteda.