Kako bi generativna AI mogla da pomogne ubrzanju biomedicinskih istraživanja

Kako bi generativna AI mogla da pomogne ubrzanju biomedicinskih istraživanja

Nedavna eksplozija generativnih alata veštačke inteligencije otvara nova vrata u različitim oblastima. Naučnici sa Broad instituta MIT-a i Harvarda istražuju upotrebu ovih alata za ćaskanje i analizu bioloških podataka. Mehrtaš Babadi, stručnjak za veštačku inteligenciju i mašinsko učenje, razgovarao je o potencijalnim primenama generativnih modela, uključujući modele kao što su ChatGPT i GitHub Copilot za razvoj softvera.

Osim razvoja softvera, generativni modeli se takođe koriste za analizu bioloških podataka. Babadi ističe potencijal za korišćenje ovih modela za razumevanje biologije ćelija i tkiva, što može pomoći u istraživanju zdravlja i bolesti. Kombinacija generativnih modela prirodnog jezika sa modelima bioloških sistema otvara nove mogućnosti za istraživanje i razumevanje biologije na dublji način.

Babadi takođe upozorava na izazove i rizike korišćenja ovih alata, uključujući potrebu za proverom generisanih informacija i mogućnost zloupotrebe u stvaranju dezinformacija. Bez obzira na ove izazove, generativna veštačka inteligencija ima potencijal da unapredi istraživanje i razvoj softvera, omogućavajući efikasniju analizu ogromnih količina podataka.