Naučnici razvili osetljiv pH senzor za merenje malih količina uzoraka

Naučnici razvili osetljiv pH senzor za merenje malih količina uzoraka

Naučnici sa Univerziteta Ksi’an Jiaotong-Liverpool u Kini razvili su novi pH senzor koji se ističe po svojoj osetljivosti i trajnosti. Ovaj senzor omogućava precizno merenje pH vrednosti u malim količinama uzoraka, što je od suštinskog značaja za različite primene, uključujući identifikaciju kontaminirane vode i otkrivanje toksičnosti medicinskih ili kozmetičkih proizvoda.

Dosadašnje metode za merenje pH često su se oslanjale na subjektivne odluke ljudi ili su koristile krhke staklene elektrode, što ih je činilo manje praktičnim za upotrebu u komercijalnim okolnostima. Novi senzor koristi mikrofluidne kanale i visoko osetljive elektrode, omogućavajući precizno merenje pH vrednosti sa odličnom tačnošću. Ovaj senzor je robusan i pogodan za širok spektar primena, uključujući identifikaciju raka i detekciju kontaminacije u zemljištu.

Ovaj razvoj može imati značajne primene u mnogim oblastima, uključujući medicinska istraživanja, zaštitu životne sredine i proizvodnju. Naučnici rade na integrisanju ove tehnologije u laboratorijsku opremu i očekuju da će njihov senzor imati komercijalnu primenu u budućnosti.