Kolumbija da odstreli neke od nilskih konja Pabla Eskobara

Kolumbija da odstreli neke od nilskih konja Pabla Eskobara

Kolumbija će odstreliti neke od 166 nilskih konja koji potiču iz malog stada koje je uvezao preminuli narko-bos Pablo Eskobar 1980-ih, rekao je u četvrtak ministar životne sredine te zemlje.

Vlasti su pokušale različite pristupe da obuzdaju eksploziju stanovništva duž reke Magdalene, uključujući sterilizaciju i prebacivanje pojedinaca u zoološke vrtove u inostranstvu.

Ali do sada nisu bili u stanju da obuzdaju rast broja nilskih konja u kolumbijskom departmanu Antiokuia, hiljadama kilometara udaljenom od njihove domovine u Africi.

Nakon što je kokainski baron Eskobar ubijen u pucnjavi sa policijom 1993. godine, životinje koje je uvezao za privatni zoološki vrt ostavljene su da slobodno lutaju u vrelom regionu savane u Antiokiji ispresecanom rekama, močvarama i močvarama sa bogatom hranom nilskih konja.

Kolumbijsko ministarstvo životne sredine proglasilo je nilske konje invazivnom vrstom prošle godine, što je otvorilo vrata za odstrel.

Stručnjaci upozoravaju da nekontrolisana reprodukcija sisara predstavlja pretnju lokalnoj populaciji i divljim životinjama.

Nilski konji su među najopasnijim životinjama na svetu.

Ribarske zajednice duž reke Magdalene našle su se na udaru, a neki nilski konji su upali u školsko dvorište, iako niko nije poginuo u takvim sukobima.

U četvrtak je ministarka Susana Muhamad rekla novinarima da će zvaničnici sterilisati 20 nilskih konja ove godine, dok će „neke“ životinje biti eutanazirane, iako nije rekla koliko.

Univerzitetski stručnjaci su upozorili da bi invazivna populacija nilskih konja u Kolumbiji mogla dostići 1.000 do 2035. ako se ništa ne preduzme, ali aktivisti za životinje kažu da sterilizacija podrazumeva patnju za životinje – i veliku opasnost za veterinare koji to rade.