Pentagon: SAD lansirale dronove iznad Gaze u potrazi za taocima

Pentagon: SAD lansirale dronove iznad Gaze u potrazi za taocima

Sjedinjene Države su rasporedile bespilotne letelice za nadzor kako bi pomogle Izraelu da locira više od 240 talaca koje još drži teroristička grupa Hamas.

Prema njegovim rečima, SAD lete nenaoružanim bespilotnim letelicama iznad Gaze, kao i da pružaju savete i pomoć Izraelu u njegovim naporima da oslobode taoce.

„Ovi letovi bespilotnih letelica počeli su nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra“, rekao je Rajder.

Američki zvaničnici insistiraju na tome da su obaveštajni podaci prikupljeni dronovima i prosleđeni Izraelu ograničeni na napore da se oslobode taoci i da nisu takozvani „ciljani obaveštajni podaci“ – informacije koje se koriste za ciljanje lidera i položaja Hamasa.

Međutim, neki od tih zvaničnika su u komentarima za Si-En-En priznali da bi informacije prikupljene dronovima koje SAD dele sa Izraelom takođe mogle biti korisne u praćenju aktivnosti Hamasa koje prevazilaze uzimanje talaca.

Prethodno je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao na sastanku sa izraelskim predsednikom Jicakom Hercogom u Tel Avivu da njegova zemlja podržava akcije Izraela protiv Hamasa, ali civilno stanovništvo u Gazi mora biti zaštićeno.

Istovremeno, grupa demokratskih senatora pozvala je na kratkoročni prekid neprijateljstava u Pojasu Gaze zbog visokog rizika za civile i dostavu humanitarne pomoći.

Ranije je američki predsednik Džo Bajden rekao da Izrael i militanti Hamasa treba da obustave neprijateljstva kako bi oslobodili taoce, ali nije podržao potpuni prekid vatre.