Srpska policija saopštila je da je u jednonedeljnim racijama pronađeno oko 3.400 migranata, oružje i municija

Srpska policija saopštila je da je u jednonedeljnim racijama pronađeno oko 3.400 migranata, oružje i municija

Srpska policija saopštila je u petak da je pronašla oko 3.400 migranata i zaplenila oružje i municiju tokom višednevnog suzbijanja neregularnih migracija nakon prošlonedeljne pucnjave blizu granice sa Mađarskom u kojoj su ubijena i ranjena tri migranta. jedan.

Ranije u petak, policija je takođe saopštila da je uhapsila sedam krijumčara u prestonici Beogradu i Subotici, gradu blizu granice sa Mađarskom.

Izveštaji o nasilju i sukobima između krijumčarskih grupa postali su uobičajeni u pograničnom pojasu između Srbije i Mađarske, zemlje članice Evropske unije. Migranti su kampovali u toj oblasti tražeći načine da pređu u Mađarsku.

Nakon pucnjave prošle subote, policija je poslala stotine policajaca u šumovitu graničnu zonu, obećavajući da će obuzdati neregularnu migraciju i vratiti bezbednost. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čak je upozorio da bi vlasti mogle da pošalju vojsku da reši problem.

Srbija leži u srcu takozvane balkanske kopnene rute migracije ka zapadnoj Evropi, koja vodi od Turske do Grčke i Bugarske, a zatim do Severne Makedonije, Srbije ili Bosne. Prelasci duž balkanske kopnene rute obično se intenziviraju u jesen jer loše vremenske prilike sprečavaju migrante da krenu na opasno putovanje preko Sredozemnog mora.

Mađarska protivimigrantska vlada postavila je žilet-žicu na granicama sa Srbijom kako bi zaustavila priliv i gurnula je nazad u Srbiju migrante koji ulaze u Mađarsku. Međutim, krijumčarske bande su se umnožile u pograničnom području, često se sukobljavajući za kontrolu.

Migranti plaćaju krijumčarima po 2.350 evra (2.500 dolara) za prelazak iz Srbije u Mađarsku, saopštila je srpska policija.

Tokom jednonedeljnih racija policija je pronašla pet automatskih pušaka, pet pušaka, preko 1.500 komada municije i stotine pasoša, navodi se u saopštenju. Policija je pronašla i merdevine, visoke oko 4 metra (3,3 stope), koje su migranti koristili da pređu graničnu ogradu, rekli su oni.