Erik Tramp se vraća na klupu za svedoke na suđenju porodičnom preduzeću za građansku prevaru

Erik Tramp se vraća na klupu za svedoke na suđenju porodičnom preduzeću za građansku prevaru

Erik Tramp vratio se u petak na klupu za svedoke da svedoči na suđenju za građansku prevaru optužujući svog oca da preuveličava svoje bogatstvo i vrednost imovine kako bi obmanuo banke i osiguravače.

Drugi je dan svedočenja Erika Trampa, koji pomaže u vođenju imperije nekretnina bivšeg republikanskog predsednika kojoj sada preti tužba koju je pokrenula njujorška državna tužiteljka Leticija Džejms.

Erik Tramp, izvršni potpredsednik Trampove organizacije, svedočio je u četvrtak da nije bio umešan u finansijske izveštaje u srcu slučaja. Džejmsova kancelarija kaže da su ti dokumenti bili na prevaru preuveličani da bi se obezbedili zajmovi i sklopili poslovi.

Drugi rukovodilac očeve kompanije svedočio je da je Erik bio u video pozivu u vezi sa finansijskim izveštajima svog oca tek 2021. Ali sin je insistirao da se ne seća, rekavši sudu: „Ja sam na hiljadu poziva dnevno.“

Donald Tramp i drugi optuženi — uključujući sinove Donalda Mlađeg i Erika — negiraju bilo kakvo krivično delo. Bivši predsednik je slučaj nazvao „prevarom“, „prevarom“ i „nastavkom najvećeg lova na veštice svih vremena“.

Građanska tužba je odvojena od četiri krivična slučaja sa kojima se bivši predsednik suočava dok vodi kampanju za ponovno preuzimanje Bele kuće 2024. godine.

Očekuje se da će bivši predsednik, koji se povremeno pojavljivao u sudnici da posmatra suđenje, u ponedeljak doći na klupu za svedoke. Njegova ćerka Ivanka Tramp takođe bi trebalo da svedoči sledeće nedelje nakon što je žalbeni sud u četvrtak kasno odbio njen zahtev za odlaganje svedočenja.

Trampove poziva Džejmsovu kancelariju, ali će advokati odbrane takođe imati priliku da ih ispitaju i kasnije mogu da ih pozovu u okviru dokaza odbrane.

Sudija Artur Engoron naložio je da stečajni upravnik koji je imenovao sud preuzme kontrolu nad nekim Trampovim kompanijama, dovodeći u pitanje budući nadzor nad Trampovim tornjem i drugim imanjima. Ali žalbeni sud je za sada blokirao sprovođenje tog aspekta Engoronove presude.