Severna Koreja reaguje na neuspelo lansiranje američkih ICBM

Severna Koreja reaguje na neuspelo lansiranje američkih ICBM

Severna Koreja osudila je neuspešno testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) američke vojske, upozoravajući na „ogromnu” reakciju na „provokativne” i „nepromišljene” akcije Pentagona na Korejskom poluostrvu.

U komentarima koje je u petak prenela državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA), Pjongjang je odgovorio na nesrećno lansiranje rakete Vašingtona ranije ove nedelje, koja je morala da bude oborena u toku leta zbog neodređene „anomalije“, navodi se u saopštenju. američko vazduhoplovstvo.

„Nedavni i tekući vojni pokreti Sjedinjenih Država protiv Severne Koreje… su izuzetno provokativni i bezobzirni neprijateljski akti koji povećavaju vojnu napetost na Korejskom poluostrvu“, navodi se u saopštenju, dodajući da je Severna Koreja spremna za „trenutnu, nadmoćnu i odlučan odgovor.”

Dalje je osudilo nedavno američko raspoređivanje nuklearnih bombardera B-52 u Južnoj Koreji, rekavši da je „manevar pojačanja nuklearnog oružja” Vašingtona „opasan pokušaj da se postigne vojna hegemonija”.

Portparol Pentagona, brigadni general Pat Rajder, najavio je u sredu test ICBM Minuteman III, koji je rekao da će lansiranje pokazati „suvišnost i pouzdanost našeg sistema strateškog odvraćanja, a istovremeno će poslati vidljivu poruku uveravanja saveznicima“.

Iako je test na kraju propao, vojska je rekla da je pružila „vitalne podatke“ i da Vazduhoplovstvo „izvlači lekcije iz svakog testiranja“. Zvaničnici su naglasili da takva ispitivanja osiguravaju „stalnu pouzdanost i tačnost“ zastarelog Minutemana III, čija je prva varijanta ušla u upotrebu 1970.

Ranije ove godine, predsednik Džo Bajden rekao je da će Pentagon poboljšati „redovnu vidljivost“ strateških vojnih sredstava na Korejskom poluostrvu, nadajući se da će taj potez poboljšati „odvraćanje“ od DNRK. Ubrzo nakon toga, Pentagon je poslao podmornicu sa nuklearnim balističkim projektilima u Južnu Koreju po prvi put od 1981. godine, što je takođe izazvalo oštru osudu sa severa.

Pjongjang je kodifikovao novu doktrinu nuklearnog oružja u zakon prošlog septembra, izjavljujući da je nabavka bombe „nepovratna“, dok je dozvolio prvu upotrebu nuklearnog oružja ako se proceni da je neprijateljski napad „neminovan“.

U svom saopštenju u petak, DNRK je rekla da se „nuklearna pretnja“ koju predstavljaju SAD „približava novoj liniji opasnosti“, dodajući da je razvoj njenog atomskog arsenala „upražnjavanje prava na samoodbranu“.

Severna Koreja je postepeno eskalirala sopstvene raketne testove otkako je Bajden preuzeo dužnost 2021. godine, smatrajući ih legitimnim odgovorom na pojačane američko-južnokorejske vojne vežbe u regionu. Vašington, Seul i drugi saveznici su više puta kritikovali lansiranja kao provokativna i nezakonita po međunarodnom pravu, i insistiraju da su njihove ratne igre isključivo odbrambene prirode.