Putinov saveznik upozorava Poljsku: Rizikujete da izgubite svoju državnost

Putinov saveznik upozorava Poljsku: Rizikujete da izgubite svoju državnost

Najveći saveznik predsednika Vladimira Putina upozorio je u četvrtak Poljsku da se država članica NATO-a sada smatra „opasnim neprijateljem“ od strane Rusije i da bi na kraju mogla da izgubi svoju državnost ako nastavi sadašnjim kursom.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, dao je komentare u članku od 8.000 reči o rusko-poljskim odnosima, rekavši da Moskva sada ima „opasnog neprijatelja“ u Poljskoj.

„Mi ćemo je (Poljsku) tretirati upravo kao istorijskog neprijatelja“, rekao je Medvedev. „Ako nema nade za pomirenje sa neprijateljem, Rusija treba da ima samo jedan i veoma oštar stav prema svojoj sudbini.

„Istorija je više puta izrekla nemilosrdnu presudu drskim Poljacima: ma koliko ambiciozni bili revanšistički planovi, njihov krah bi mogao dovesti do smrti poljske državnosti u celini.

Na njegove komentare iz Poljske nije bilo odmah odgovora.

Rat u Ukrajini doveo je ionako napete odnose između Varšave i Moskve na nove padove.

Poljska, koja je podržala Ukrajinu, optužuje Rusiju da pokušava da destabilizuje zemlju kampanjama dezinformacija i špijunažom. Moskva je osudila ono što vidi kao neprijateljski stav Varšave prema njoj i ruskim interesima u Poljskoj.

Medvedev, koji je sebe predstavljao kao liberalnog modernizatora dok je bio predsednik od 2008. do 2012. godine, sada se predstavlja kao žestoki antizapadni kremaljski jastreb, koji se često obrušava na Zapad uvredama.

Diplomate kažu da njegovi stavovi daju naznaku razmišljanja na najvišim nivoima elite Kremlja.