Italijanska vlada želi da smanji račune u restoranima za velike porodice

Italijanska vlada želi da smanji račune u restoranima za velike porodice

Italijanska vlada planira razgovore sa vlasnicima restorana kako bi kontrolisala cene i pomogla velikim porodicama da jedu van kuće, piše Rojters.

Ministar industrije Adolfo Urso sazvao je nekoliko udruženja iz sektora ugostiteljstva i hrane na sastanak u Rim sledećeg utorka ujutro, pokazuje dokument.

Inicijativa proizilazi iz želje da se podstakne italijanski ugostiteljski sektor i potrošnja porodica, „posebno velikih porodica koje su, u periodu upornih inflatornih pritisaka, morale da preispitaju svoje navike“, navodi se u saopštenju.

Cilj Rima je da omogući „uživanje u restoranima, mestima koja su amblem dobrog italijanskog života“, dodala je vlada.

Kao iu drugim evropskim zemljama, inflacija u Italiji se postepeno povlači sa vrha nakon što je Evropska centralna banka krenula u najdužu i najstrmiju seriju povećanja kamatnih stopa.

Međutim, vlada premijera Giorgia Meloni želi da sprovede mere usmerene na podršku manje imućnim ljudima koji se bore sa rastom cena kada se kompanije često okrivljuju za prenošenje više od direktnog povećanja troškova proizvodnje na potrošače.

Zvaničnik vlade rekao je da ministarstvo želi da promoviše jelovnike sa lokalnim proizvodima i posebne jelovnike za decu.

Najnoviji potez usledio je nakon inicijative pokrenute prošlog meseca da se pokuša da se kontrolišu cene osnovnih namirnica u lancima supermarketa i malim vlasnicima prodavnica.

Francuska je najavila slične mere u avgustu, nailazeći na poteškoće u obezbeđivanju podrške velikih dobavljača, dok je Nemačka spremna da ukine poreske olakšice za restorane iz ere pandemije, što je izazvalo upozorenja industrije o masovnom zatvaranju.

Italijanski indeks potrošačkih cena (HICP) usklađen sa EU porastao je za 1,9% na godišnjem nivou nakon stope od 5,6% u septembru i postigao najniže očitanje od jula 2021. godine, pokazali su podaci ove nedelje.