Izrael smanjuje sredstva iz Gaze od palestinskog transfera poreza

Izrael smanjuje sredstva iz Gaze od palestinskog transfera poreza

Izrael je u četvrtak saopštio da će nastaviti sa transferom poreskih prihoda Palestinskim vlastima (PA) na okupiranoj Zapadnoj obali, ali će zadržati sredstva namenjena Gazi pod upravom Hamasa, gde PA pomaže u pokrivanju javnog sektora plate i plaćanje električne energije.

Nakon debate o tome da li da izvrši transfer dok se Izrael bori protiv Hamasovih militanata u Gazi, izraelska vlada je rekla da će takođe uskratiti novac za nadoknadu stipendija koje PA plaća palestinskim militantima i njihovim porodicama.

Nije bilo momentalnog komentara PU, koja je u prošlosti odbijala da prihvati smanjene poreske transfere. Procjenjuje se da će PA potrošiti oko 30% svog budžeta u Gazi, gdje također plaća lijekove i programe socijalne pomoći.

PA koju podržava Zapad ima ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali, ali ne upravlja Gazom, gde je islamistički rival Hamas preuzeo kontrolu u kratkom građanskom ratu 2007. PA još uvek ima hiljade državnih službenika u Gazi na platnom spisku.

Prema privremenim mirovnim sporazumima, Izrael prikuplja poreze u ime Palestinaca i obično ih prosleđuje PS mesečno uz odobrenje ministra finansija. Poslednji transfer trebalo je da bude objavljen do kraja oktobra.

Ministar finansija Bezalel Smotrič odbio je da oslobodi sredstva, optužujući PA da podržava „užasne masakre nacističke terorističke organizacije Hamas“ nakon smrtonosnog napada te grupe 7. oktobra u Izraelu.

On je odbio žalbu ministra odbrane Joava Galanta, koji je pozvao da se sredstva isplate kako bi se pomoglo vraćanju stabilnosti na nestabilnu Zapadnu obalu gde je došlo do porasta nasilja od napada Hamasa.

Najava kabineta da će finansiranje za Gazu i porodice militanata biti isključeno čini se da predstavlja kompromis između zahteva dva ministra.

Predsednik Parlamentarne skupštine Mahmud Abas rekao je ranije u četvrtak da se Gaza suočava sa „ratom genocida i masakra“ i zatražio hitno zaustavljanje izraelskih napada i oslobađanje zatvorenika. On je takođe osudio ubijanje civila sa obe strane.

Zajedno sa pomoći stranih donatora, poreski fondovi čine najveći deo javnih prihoda PU koji su u nedostatku novca i takođe pomažu u plaćanju plata državnih službenika i drugih usluga na Zapadnoj obali.

Palestinci su 2019. nekoliko puta odbijali novac od poreza nakon što je Izrael smanjio sumu zbog podrške PA porodicama zatvorenih ili ubijenih palestinskih militanata..