Američki Senat je odobrio tri vojna unapređenja, uprkos republikanskoj blokadi

Američki Senat je odobrio tri vojna unapređenja, uprkos republikanskoj blokadi

Američki Senat je u četvrtak odobrio tri unapređenja na visokom nivou, zaobilazeći višemesečnu blokadu stotina unapređenja jednog republikanskog senatora.

Senat je odobrio admirala Lizu Franšeti za načelnika pomorskih operacija i generala Dejvida Olvina za načelnika štaba vazduhoplovnih snaga sa 95 glasova prema 1. General-potpukovnik Kristofer Mahoni je potvrđen rezultatom 86-0 kao pomoćnik komandanta marinaca.

Franšeti postaje prva žena koja je komandovala mornaricom i bila je članica Združenog načelnika štabova.

Sva trojica su nominovana za unapređenje pre nekoliko meseci, ali ih je odložilo „zadržavanje“ republikanskog senatora Tomija Tubervila zbog vladinog finansiranja za pokrivanje putnih troškova za abortuse za pripadnike službe i njihove izdržavane članove.

Tubervil je dozvolio da se Mahonijeva nominacija nastavi nakon što je general Erik Smit, komandant marinskog korpusa, imao očigledan srčani udar. Dozvolio je da se druga dva unapređenja nastave nakon što su republikanski senatori proširili peticiju koja bi primorala na glasanje.

Tubervilove akcije uticale su na skoro 400 oficira i njihovih porodica, kao i na niže oficire u vojsci. Lideri Pentagona rekli su da držanje ugrožava nacionalnu bezbednost.

Demokrate kažu da bi Tubervil trebalo da pokaže svoj prigovor na pitanje politike tako što će ciljati na Bajdenove kandidate koji su uključeni u politiku. Ali Tubervil je odbio da popusti, insistirajući da bi demokrate mogle da prekinu njegovu blokadu razmatranjem unapređenja jednu po jednu. Taj proces bi mogao da potraje mesecima.

Pitanje je izbilo u sredu uveče, kada je nekoliko republikanaca iz Tubervilla osudilo njegovu akciju, optužujući ga da je nepravedno ciljao vojno osoblje.

„Zašto hvatamo ratne heroje? Republikanski senator Dan Salivan upitao je tokom debate.

Senator Lindzi Grejem je rekao da to pitanje šteti naporima da se regrutuju i zadrže vojnici. „Bez obzira da li verujete u to ili ne, senatore Tubervil, ovo nanosi veliku štetu našoj vojsci“, rekao je Grejem.

Nakon što je Vrhovni sud prošle godine poništio značajnu presudu Roe protiv Vejda iz 1973. kojom se priznaje ustavno pravo na abortus, Pentagon je rekao da će pokriti putne troškove za pripadnike službe koji traže abortus i do 21 dan odmora.

Nekoliko država ima ograničen pristup abortusu otkako je Roe poništen, a vojska tvrdi da ženama u službi ne bi trebalo uskratiti pristup uslugama abortusa jer ne mogu da biraju gde će biti stacionirane.

Ostatak Tubervilovih zahvata mogao bi da se završi za nekoliko nedelja. Predsednik Odbora za demokratske oružane snage Džek Rid uneo je rezoluciju o suspenziji pravila Senata kako bi se omogućilo glasanje o više vojnih nominacija odjednom, ali samo do kraja sledeće godine.

Senat bi tu rezoluciju mogao da donese u narednih nekoliko nedelja.

Iako je revizija vojnih unapređenja obično rutinska, jedan senator može pauzirati proces tako što će obustaviti nominacije koje primoravaju da se razmatraju jedna po jedna, a svaka od njih traje mnogo sati.