Turska spremna da primi pacijente sa rakom iz zatvorene bolnice u Gazi

Turska spremna da primi pacijente sa rakom iz zatvorene bolnice u Gazi

Turska je spremna da primi pacijente sa rakom iz bolnice Tursko-palestinskog prijateljstva u Gazi, koja je u sredu prestala sa radom nakon što je nestalo goriva, izjavio je u četvrtak ministar zdravlja Fahretin Koca.

Zdravstveni zvaničnici rekli su u sredu da je bolnica, koja je bila jedina bolnica za lečenje raka u Pojasu Gaze, morala da se zatvori usred izraelskog bombardovanja enklave.

U izjavi na platformi za društvene poruke Ks, Koca je rekao da je Turska spremna da, ako se izvrši neophodna koordinacija, u Tursku dovede obolele od raka i druge kojima je potrebna hitna pomoć da nastave sa lečenjem.

„Kao Turska… spremni smo da pružimo svaku podršku u nastavku lečenja obolelih od raka koji su prinudno otpušteni iz bolnice zbog nedostatka resursa“, rekao je Koča.

„Međunarodna zajednica i relevantne institucije nažalost nisu preduzele dovoljno inicijative da spreče napade na bolnicu. Spašavanje života pacijenata sada je dužnost od koje se ne može pobeći“, dodao je on.

Ranije su Ujedinjeni Arapski Emirati saopštili da planiraju da leče 1.000 palestinske dece iz Gaze, ne navodeći kako će napustiti enklavu i otići u zalivsku državu.

Turska je do sada poslala više od 200 tona humanitarne pomoći i tim medicinskog osoblja u Egipat za Gazane, a nudila je i postavljanje poljske bolnice u blizini graničnog prelaza Rafa. Ona je oštro osudila izraelske napade na Gazu, izvedene kao odmazdu za napad palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra, i pozvala na prekid vatre.

U ažuriranju Medicinske pomoći za Palestince, dr Marvan Abusada, šef hirurgije u bolnici Al-Šifa u Gazi, rekao je da je situacija u bolnicama u Gazi „izvan katastrofalne“.

„Skoro smo ostali bez goriva… Potrebe za potrošnjom su ogromne zbog priliva povređenih i hiljada ljudi koji su raseljeni i traže utočište u bolnici“, rekao je Abusada, dodajući da Al-Šifa ima više od 800 povređenih , daleko iznad svojih kapaciteta.

Rekao je da mnogi raseljeni žive u bolničkom dvorištu i unutar zgrade, uključujući i njene hodnike, i da postoji velika šansa da se pandemija proširi između pacijenata i raseljenih.

„Urgentne sobe su prepune. Imamo nulte kapacitete za lečenje svih povređenih. Svakih sat vremena imamo desetine povređenih koji dolaze na lečenje. Suočeni smo sa pravom katastrofom.“