Oluja „Kiran“ pogodila zapadnu Evropu

Oluja „Kiran“ pogodila zapadnu Evropu

Više od 1,2 miliona domova u Francuskoj ostalo je bez struje nakon što je oluja „Kiran“ pogodila tu zemlju tokom noći, a vetrovi su dostigli maksimalnu brzinu od 193 kilometra na sat. Jedna osoba je poginula, a dve su lakše povređene. Na jugu Engleske zbog oluje zatvorene škole. Otkazano na desetine letova u Holandiji.

Više od 1.200.000 domova u Francuskoj ostalo je bez struje nakon što je oluja „Kiran“ pogodila zemlju tokom noći, a vetrovi dostigli maksimalnu brzinu od 193 kilometra na sat. 

Francuski ministar saobraćaja Klemen Bo je izjavio da je vozač kamiona poginuo kada je stablo palo na njegovo vozilo, prenosi Figaro.

Naveo je da je jedna od dve lakše povređene osobe dobrovoljni vatrogasac.

Zbog oluje talasi su jutros dostigli maksimalnu visinu od 21 metar u blizini obale Finistera, a preventivno su evakuisane 43 porodice iz regiona i obustavljen je drumski saobraćaj. Oluja je obarala stabla i nosila krovove.

Najveću štetu pretrpela je Bretanja, region u kojem je oštećeno više od 780.000 domova, saopštio je francuski distributer električne energije, a prenosi Frans 24.

Meteorolozi su najavili da će se tokom dana oluja pomeriti ka unutrašnjosti, a u trideset jednom francuskom departmanu na snazi je narandžasti meteo-alarm.