Prva minimalno invazivna kardiohirurška procedura u UKC Republike Srpske

Prva minimalno invazivna kardiohirurška procedura u UKC Republike Srpske

U Klinici za kardiohirurgiju UKC Republike Srpske, uz podršku kardiohirurga iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, izveden je prvi minimalno invazivni zahvat – endoskopska preparacija safenske vene kod četiri pacijenta sa suženjem krvnih sudova. Ovom metodom se pacijentima kroz endoskopski rez od jednog centimetra izvadila potrebna dužina vene iz noge, te se istovremeno klasičnom kardiohirurškom metodom ugrađivao autokoronarni bajpas.

Kako je saopšteno iz UKC Republike Srpske, važno je napomenuti da su primenom ove minimalno invazivne procedure značajno smanjeni troškovi lečenja kako za pacijenta, tako i za zdravstveni sistem. Takođe, dodaje se, ovakav način hirurškog lečenja smanjuje rizik od infekcije, pruža brži oporavak, skraćuje period rehabilitacije, otok i bol su manji, a pacijent se mnogo brže vraća svojim svakodnevnim životnim aktivnostima.

„U našoj Klinici za kardiohirurgiju za ovakvu vrstu zahvata praktično ne postoje liste čekanja, od prvih tegoba kod pacijenta preko obavljanja sve neophodne dijagnostike, do samog izvođenja kardiohirurškog zahvata potrebno je manje od tri meseca. Ponosni smo što se pored Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, koji je ujedno i trening centar za Jugoistočnu Evropu, ovaj zahvat sada izvodi i u našoj ustanovi“, navodi se u saopštenju.

Hirurški tim su činili: klinički asistent dr sc. med. Petar Milačić i klinički asistent dr Igor Živković iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, asistent dr Novica Kalinić, specijalizanti dr Stefan Marić, dr Bojan Tepić i Dušan Milanović, te anesteziolozi dr Tanja Cvjetković Tomanić, dr Goran Topić, dr Siniša Mirković, dr Mile Milanović, instrumentarka Sandra Bijelić i anestetičar Vladimir Žilić.

„Uvođenje ovakve vrste kardiohirurške procedure je još jedan od pokazatelja da su edukacija našeg medicinskog osoblja, ulaganje u njihove veštine i znanja, te razmena iskustava sa renomiranim zdravstvenim ustanovama prioritet rukovodstva naše ustanove na čelu sa prof. dr Vladom Đajićem“, ukazuje se u saopštenju.