Nalazi istraživanja otkrivaju: Denisovani ostavili dubok genetski trag na naše mentalno zdravlje

Nalazi istraživanja otkrivaju: Denisovani ostavili dubok genetski trag na naše mentalno zdravlje

Deo genetskog nasleđa savremenih ljudi potiče od mešanja sa Denisovcima pre hiljadama godina, otkriva najnovija studija istraživača iz Španije. Ova genetska adaptacija može biti odgovorna za neke od naših trenutnih problema sa mentalnim zdravljem, uključujući depresiju.

Istraživači su pažljivo proučavali varijantu gena SLC30A9, odgovornog za regulaciju cinka u organizmu, čime se obezbeđuje pravilno funkcionisanje neurološkog i imunološkog sistema. Ova adaptacija gena pokazuje znake evolucije koja je korisna za čoveka i možda nas je bolje prilagodila hladnim klimama.

Analiza genoma otkrila je da je ova genetska varijanta potekla od mešanja sa Denisovcima, arhaičnim ljudima iz prošlosti. Osim toga, istraživači su primetili da ista varijanta SLC30A9 ranije povezana sa većim rizikom od depresije i drugih mentalnih poremećaja, što ukazuje na moguću ulogu ovog gena u mentalnom zdravlju.

Cink, koji je ključan za upravljanje nervnim sistemom, povezan je sa mentalnim zdravljem, a ova veza će dalje biti istražena u budućim studijama, uključujući istraživanja na životinjskim modelima. Ovi otkrića ukazuju na to da naši geni nastavljaju da evoluiraju i utiču na nas na načine koji se tek moraju potpuno razumeti.