Džinovski ostaci dinosaurusa mogli su biti ključna hrana za predatore iz jure

Džinovski ostaci dinosaurusa mogli su biti ključna hrana za predatore iz jure

Prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu PLOS ONE, mesožderi dinosaurusi su možda evoluirali kako bi iskoristili džinovske leševe dinosaurusa, kao što su sauropodi, kao ključni izvor hrane. Ova studija, vođena od strane Kamerona Pala i Luisa Ruedasa sa Univerziteta Portland State u Oregonu, sugeriše da su veliki mesožderi razvili specijalizovane osobine kako bi se lakše hranili leševima.

Istraživači su koristili model zasnovan na agentima, virtuelnu simulaciju ekosistema dinosaurusa, kako bi testirali ovu hipotezu. Model je uključivao simulaciju jure i dinosaurusa poput Allosaurusa, sauropoda, njihovih leševa i drugih vrsta. Kroz ovu simulaciju, istraživači su proučavali evolucionu sposobnost mesoždera u zavisnosti od dostupnosti leševa i živih plenova.

Rezultati su ukazali da, kada su veliki izvori leševa sauropoda bili dostupni, bilo je isplativije za mesoždere da se hrane leševima nego da love žive plenove. Ovo ukazuje na to da su mesožderi možda razvili strategije i osobine koje su im omogućile da bolje otkriju i iskoriste džinovske leševe.

Istraživači ističu da je ovaj model pojednostavljen prikaz kompleksnog ekosistema i da bi rezultati mogli biti promenjeni dodavanjem dodatnih faktora, kao što su različite vrste dinosaurusa ili različite karakteristike životnih ciklusa. Međutim, ova studija pruža zanimljiv uvid u mogućnost da su džinovski leševi bili ključni izvor hrane za mesoždere dinosauruse iz jurinih ekosistema.

Autori istraživanja zaključuju da je pritisak selekcije favorizovao mesoždere koji su se specijalizovali za čišćenje leševa sauropoda, dok su oni koji su se oslanjali na lov imali manju evolucionu prednost. Ova studija sugeriše da su veliki teropodi, poput Allosaurusa, mogli čekati da grupa sauropoda umre tokom sušne sezone, hraniti se njihovim leševima i pohraniti energiju za naredne sezone.