Evropski odbor za zaštitu podataka zabranjuje Meti korišćenje ličnih podataka za ciljane reklame

Evropski odbor za zaštitu podataka zabranjuje Meti korišćenje ličnih podataka za ciljane reklame

U sredu, Evropski odbor za zaštitu podataka (EDPB) je doneo obavezujuću odluku kojom se zabranjuje vlasniku Fejsbuka i Instagrama, kompaniji Meta, da koristi lične podatke korisnika u svrhu ciljanih reklama. Naredbom se propisuje da će biti zabranjena obrada ličnih podataka za bihevioralno oglašavanje na osnovu pravnih osnova ugovora i legitimnog interesa u celom Evropskom ekonomskom prostoru.

Ova odluka dolazi nakon što je Meta, u ponedeljak, najavila da će korisnici Fejsbuka i Instagrama u Evropi od ovog meseca moći da kupuju pretplate za korišćenje društvenih mreža bez prikazivanja oglasa. Predstavnik Mete je naglasio da će kompanija omogućiti korisnicima da daju saglasnost za upotrebu njihovih ličnih podataka u skladu sa regulatornim zahtevima.

Odluka EDPB-a je usledila nakon zahteva norveškog regulatora podataka, koji je ranije ove godine uveo zabranu slanja ciljanih oglasa korisnicima Fejsbuka i Instagrama na osnovu njihovih ličnih podataka bez njihovog izričitog pristanka.

EDPB je naložio irskom regulatoru podataka, nadležnom za Metine operacije u Evropi, da preduzme konačne mere u vezi sa ovom zabranom u roku od dve nedelje, pri čemu će zabrana stupiti na snagu nedelju dana kasnije.

Meta je u utorak obaveštena o odluci i najavila je nameru da traži saglasnost korisnika za korišćenje njihovih ličnih podataka u svrhu ciljanja oglasa koje korisnici vide prilikom korišćenja aplikacija.

Ova odluka može imati značajan uticaj na Metinu sposobnost ciljanja oglasa, što može uticati na njihove prihode ako oglašivači smanje svoje troškove reklamiranja. S obzirom na to da je Facebook imao oko 300 miliona dnevnih korisnika u Evropi krajem 2022. godine, ovaj potez može predstavljati finansijski izazov za kompaniju, koja se suočava sa potrebom da se prilagodi regulativnim zahtevima u vezi sa zaštitom ličnih podataka.

Predsednica EDPB-a, Anu Talus, istakla je da je odluka o zabrani doneta nakon što je utvrđeno da Meta nije ispoštovala prethodne naredbe izdate krajem prošle godine. Ova mera ima za cilj usklađivanje Mete sa evropskim zakonodavstvom i zaustavljanje nezakonite obrade ličnih podataka korisnika.