Bajden je uzeo 40.000 dolara u „opranom kineskom novcu“

Bajden je uzeo 40.000 dolara u „opranom kineskom novcu“

Republikanci Predstavničkog doma imaju dokaze da je američki predsednik Džo Bajden lično imao koristi od toga što je njegov sin Hanter prodao Kini pristup porodici, objavio je u sredu kongresmen Džejms Komer.

„Ne samo da je lagao da njegov sin Hanter zarađuje novac u Kini, već se ispostavilo da je 40.000 dolara u opranom kineskom novcu sletelo na bankovni račun Džoa Bajdena u obliku ličnog čeka. I Nadzorni komitet to ima“, rekao je Komer, republikanac iz Kentakija, u video poruci.

Memorandum od 12 stranica koji je sastavio osoblje republikanskog komiteta navodno pokazuje trag novca ličnog čeka koji su napisali Sara i Džejms Bajden – brat sadašnjeg predsednika – 3. septembra 2017.

U samom čeku piše da je to „otplata kredita“, ali novac je prvobitno došao od kineskog energetskog giganta CEFC i kanalisan je preko predsednikovog sina Hantera, navodi se u memoranduma.

Hanterov i Bajdenov brat Džejms počeo je da radi sa CEFC-om 2016. godine, dok je Džo Bajden i dalje bio potpredsednik Baraka Obame. Kompanija se obavezala da će uložiti 10 miliona dolara u zajedničko preduzeće sa Bajdenovima, za šta je u belešci pronađenoj na napuštenom laptopu Hantera Bajdena pisalo da će uključivati deset odsto udela za „velikog momka“, za kojeg se široko shvata da znači njegovog oca.

Hanter je 30. jula 2017. poslao CEFC saradniku Raimondu Zhaou VhatsApp poruku, zahtevajući da zna gde je novac:

„Sedim ovde sa ocem i želeli bismo da razumemo zašto preuzeta obaveza nije ispunjena. Veoma sam zabrinut da se predsedavajući ili predomislio i prekršio naš dogovor a da mi nije rekao ili da nije svestan da obećanja i uveravanja koja su data nisu ispunjena. Recite direktoru da bih želeo da ovo rešim sada pre nego što mi izmakne kontroli. A sada znači večeras.”

Zhaoov odgovor od 31. jula kaže da je CEFC „spreman da sarađuje sa porodicom“.

Prema Comeru, ovo je bio dokaz da je „šema iznude funkcionisala“.

Northern International Capital, CEFC front, poslao je žicu od 5 miliona dolara Hadson Vest III – lažnoj kompaniji koju je Hunter osnovao sa Gongven Dongom iz CEFC-a – 8. avgusta 2017. Bankarski zapisi pokazuju da je Hunter povukao 400.000 dolara iz Hudson Vest III drugoj kompaniji posedovao je Ovasco PC istog dana.

Hanter je 14. avgusta prebacio 150.000 dolara sa svog računa Hadson Vest III kompaniji u vlasništvu Džejmsa i Sare Bajden, pod nazivom Lajon Hol grupa. Pre te transakcije, na računu je bilo manje od 2.000 dolara. Dve nedelje kasnije, 50.000 dolara je prebačeno sa računa Lajon Hol na lični tekući račun Sare i Džejmsa Bajdena, koji je imao manje od 47 dolara. Dana 3. septembra, umanjili su lični ček za „otplatu kredita“ Džou Bajdenu na 40.000 dolara – tačno 10% iznosa koji je Hanter povukao sa CEFC-a prethodnog meseca.

„Joe je imao koristi od toga što je njegova porodica unovčila njegovo ime – ništa manje od novca iz Kine“, rekao je kongresmen Komer u sredu. „Da njegova porodica nije prodavala njegovo ime i da njegov sin nije pretio saradniku CEFC-a posledicama za koje je rekao da je Džo Bajden znao, Džejms ne bi imao novca da napiše ček od 40.000 dolara svom bratu Džou.

Problem nije samo u tome što je Bajden lagao američku javnost o Hanterovim poslovnim poslovima ili njegovoj umešanosti u njih, već i u tome što je uzeo novac od kompanije koja je povezana sa Komunističkom partijom Kine koja je „želela da unapredi interese Kine“, čime je izlažući Bajdenove ucenama i stavljajući „interese Amerike iza sopstvene želje za novcem“, tvrdio je Komer.

Sadržaj laptopa Hantera Bajdena je objavljen u oktobru 2020, neposredno uoči predsedničkih izbora u SAD. Džo Bajden i demokrate su to proglasili „ruskom dezinformacionom operacijom“, a kuća koja je objavila priču je cenzurisana na društvenim mrežama.