Huti iz Jemena ispalili rakete na Izrael, ali nije objavljeno da je Jemen u ratu s Izraelom

Huti iz Jemena ispalili rakete na Izrael, ali nije objavljeno da je Jemen u ratu s Izraelom

Pobunjenici Huti iz Jemena, koji kontrolišu glavni grad zemlje, nedavno su izveli raketne napade na izraelske ciljeve, izazvavši zabrinutost i postavljajući pitanja o međunarodnom odnosu između Jemena i Izraela. Međutim, treba napomenuti da Jemenska međunarodno priznata vlada nije objavila rat Izraelu, a raketni napadi iz Jemena nisu rezultirali službenim ratnim objavama.

Pobunjenici Huti su lansirali rakete i bespilotne letelice na izraelske ciljeve u blizini izraelske teritorije, a izraelska vojska uspela je presresti i onesposobiti te projektile pre nego što su prouzrokovali ozbiljniju štetu.

Ova dešavanja su pokrenula rasprave na društvenim mrežama, gde su se pojavile tvrdnje da je Jemen objavio rat Izraelu i postao prva regionalna sila koja je to učinila. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ovo nije tačno.

Republika Jemen, koja je međunarodno priznata vlada zemlje, nema veze s pobunjenicima Huti. Hutiji su de facto vlast u glavnom gradu, Sani, ali to ne znači da je cela Republika Jemen proglasila rat Izraelu. Međunarodno priznata vlada Jemena, pod vođstvom Predsedničkog liderskog saveta, svoje vreme provodi između Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije, i Adena, u južnom Jemenu.

Iako su raketni napadi i napadi bespilotnim letelicama značajna eskalacija napetosti, izjava pobunjeničke grupe Huti ne obavezuje na sveobuhvatni rat protiv Izraela. Brigadni general Yahya Sari, portparol milicije podržane od strane Irana, izjavio je da će napadi na Izrael biti prekinuti ako Izrael prestane sa napadima na palestinske teritorije.

Zvaničnici jemenske ambasade u Vašingtonu nisu dali zvaničan komentar u vezi sa ovim incidentom.

Odluka Huta da napadne Izrael više je povezana s unutrašnjom politikom Jemena nego sa stvarnim objavljivanjem rata. Huti su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom i većim delom severa zemlje 2014. godine i njihovi napadi na Izrael verovatno su usmereni na apelovanje na jemenske mase i izražavanje protivljenja Izraelu.

Iako ovo stanje eskalacije između Huta i Izraela izaziva zabrinutost, treba napomenuti da Republika Jemen i dalje nema službenu deklaraciju rata protiv Izraela.