Papa će prisustvovati klimatskom samitu COP28 u Dubaiju

Papa će prisustvovati klimatskom samitu COP28 u Dubaiju

Papa Franja izjavio je u sredu da će prisustvovati klimatskoj konferenciji COP28 koja počinje sledećeg meseca u Dubaiju, prvi put da će jedan papa biti na ekološkom skupu UN-a od njihovog početka 1995. godine, prenosi Rojters.

Papa je u intervjuu za italijansku državnu televiziju RAI TG1 rekao da očekuje da će biti u Dubaiju od 1. do 3. decembra. Konferencija traje od 30. novembra do 12. decembra.

Očekuje se da će papa u Dubaiju uputiti kući svoj nedavni apel za akciju za suzbijanje globalnog zagrevanja.

„Još smo na vremenu da to zaustavimo“, rekao je Fransis u intervjuu, govoreći o globalnom zagrevanju. „U pitanju je naša budućnost, budućnost naše dece i naših unuka. Potrebno je malo odgovornosti.“

Franjo, 86, učinio je zaštitu životne sredine jednim od obeležja svog papstva i sastao se prošlog meseca sa predsednikom COP28 Sultanom al-Džaberom.

U velikom dokumentu od 4. oktobra, Franjo je apelovao na one koji negiraju klimatske promene i političare koji se zalažu za promene u mišljenju, rekavši da ne mogu da prećutkuju ljudske uzroke ili ismevaju nauku dok se planeta „možda približava tački preloma“.

Dokument, poznat kao Apostolska pobudnica i pod nazivom Laudate Deum (Hvalite Boga), bio je nastavak Franjine enciklike o životnoj sredini „Laudato Si“ (Hvalite budi) iz 2015.

Laudate Deum je podstaknut nedavnim ekstremnim vremenskim prilikama i nekoliko puta je pomenuo izazove sa kojima se COP28 suočava.

Neuspeh u Dubaiju, rekao je Fransis u dokumentu, „biće veliko razočarenje i ugroziti sve dobro što je do sada postignuto“.

Šefovi država obično prisustvuju samo uvodnim sesijama konferencija i daju uvodna obraćanja. Američki predsednik Džo Bajden govorio je na početku poslednja dva sastanka u Šarm el Šeiku, u Egiptu, prošle godine i u Glazgovu, u Škotskoj, 2021. Takve konferencije su i povod za bilateralne sastanke.