NASA-in svemirski brod Lusi proleteo je pored prvog od 10 asteroida na dugom putovanju do Jupitera

NASA-in svemirski brod Lusi proleteo je pored prvog od 10 asteroida na dugom putovanju do Jupitera

NASA-in svemirski brod Lusi u sredu je naišao na prvi od 10 asteroida na svom dugom putovanju do Jupitera.

Svemirska letelica je u sredu proletela pored Dinkineša veličine pinte, oko 480 miliona kilometara daleko u glavnom asteroidnom pojasu iza Marsa. Bio je to „brzi pozdrav“, prema NASA-i, sa svemirskim brodom koji je zumirao na 16.000 km/h.

Lusi je došla na 435 kilometara od Dinkineša, testirajući svoje instrumente na suvom trku za veće i privlačnije asteroide ispred njih. Dinkineš je samo 1 kilometar u prečniku, što je verovatno najmanja svemirska stena na Lusinoj turneji.

Lusine glavne mete su takozvani Trojanci, rojevi neistraženih asteroida u blizini Jupitera za koje se smatra da su vremenske kapsule iz zore Sunčevog sistema. Letelica će proći pored osam Trojanaca za koje se veruje da su 10 do 100 puta veći od Dinkineša. To je zbog prelaska poslednja dva asteroida 2033.

NASA je pokrenula Lusi na misiju od skoro milijardu dolara pre dve godine. Letelica je dobila ime po 3,2 miliona godina starim skeletnim ostacima ljudskog pretka pronađenim u Etiopiji 1970-ih. Lusi će sledeće proći pored asteroida nazvanog po jednom od Lusinih otkrića fosila: Donaldu Johansonu.

Jedno od dva solarna krila na svemirskom brodu ostaje labavo. Kontrolori leta odustali su od pokušaja da ga zabrave, ali se veruje da je dovoljno stabilan za celu misiju.

Prolet u sredu ograničava ono što NASA naziva Asteroidna jesen. NASA je u septembru vratila svoje prve uzorke ruševina sa asteroida. Zatim je u oktobru lansirao svemirski brod ka retkom, metalima bogatom asteroidu po imenu Psiha.

Za razliku od tih misija, Lusi se neće zaustaviti ni na jednom asteroidu niti sakupljati uzorke.

Svemirskom brodu će biti potrebno najmanje nedelju dana da pošalje sve svoje slike i podatke iz preleta.

Do sada je Dinkineš bio samo „nerazjašnjena mrlja u najboljim teleskopima“, rekao je u saopštenju Hal Levison sa Southvest Research Instituta, vodeći naučnik.