Donald Tramp mlađi svedoči na suđenju ocu za građansku prevaru

Donald Tramp mlađi svedoči na suđenju ocu za građansku prevaru

Sin Donalda Trampa Donald Tramp mlađi uzeo je u sredu mesto svedoka na suđenju za građansku prevaru u Njujorku optužujući bivšeg predsednika SAD i njegove porodične kompanije da naduvavaju vrednost imovine kako bi prevarili zajmodavce i osiguravače.

Donald Jr., izvršni potpredsednik Tramp organizacije i saoptuženi u slučaju, prvi je od Trampove odrasle dece koja su svedočila, a slede Erik i Ivanka Tramp. Njihov otac bi trebalo da svedoči u ponedeljak.

Suđenje je jedna od mnogih pravnih problema sa kojima se Tramp suočava dok vodi kampanju da ponovo preuzme Belu kuću. On ima vodeću prednost u odnosu na svoje rivale za republikansku predsedničku nominaciju kako bi se suočio sa demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom na izborima u novembru 2024, pokazuju ankete javnog mnjenja.

Stariji Tramp se takođe suočava sa četiri odvojena krivična gonjenja, uključujući slučajeve u Vašingtonu i Džordžiji u vezi sa njegovim pokušajima da poništi svoj izborni poraz 2020.

Tužba demokratskog državnog tužioca Njujorka Leticije Džejms optužuje Trampa, njegova dva odrasla sina i nekoliko njihovih porodičnih preduzeća da su svoju imovinu uvećali za milijarde dolara kako bi obezbedili bolje uslove zajma.

Donald Jr. je centralni igrač u slučaju. Zajedno sa svojim bratom Erikom, u velikoj meri je preuzeo upravljanje Trampovom organizacijom kada se njegov otac preselio u Belu kuću 2017. godine, nadgledajući krunske dragulje Trampovog carstva nekretnina.

On je takođe služio kao politički napadački pas za svog oca, a njegovo svedočenje bi moglo da bude još jedna žarišta u suđenju isprekidanom oštrim razmenama između advokata i svedoka i žestokim raspravama o prihvatljivosti dokaza.

Tramp je negirao nepravde i više puta je optuživao Džejmsa i sudiju Artura Engorona za političku pristrasnost.

„Ostavi moju decu na miru, Engorone. Ti si sramota za advokaturu!“ napisao je na društvenim mrežama u sredu ujutru.

Trampu je zabranjeno da javno govori o sudskom osoblju, ali ga je dva puta prekršio i kažnjen je sa 15.000 dolara zbog napada na Engoronovog glavnog službenika, koga je optužio za pristrasnost. Nije se suočio sa sankcijama zbog svojih napada na Engorona ili Džejmsa.

Sudija iz Vašingtona koji je nadgledao njegovo suđenje za subverziju na saveznim izborima takođe je nametnuo ograničeni nalog. Tramp je tvrdio da obojica krše njegovo pravo na slobodu govora.

Sam Tramp nije obavezan da prisustvuje suđenju i nije se pojavio na sudu u sredu.

On se prošle nedelje pojavio na sudu zbog dramatičnog ponovnog susreta sa svojim bivšim advokatom i posrednikom Majklom Koenom, koji je prošle nedelje svedočio protiv svog bivšeg šefa.

Koen, koji se pojavio licem u lice sa Trampom prvi put od njihovog žestokog raskida pre pet godina, rekao je da ga je Tramp uputio da poveća vrednosti imovine kako bi dostigao proizvoljnu neto vrednost koju želi.

Tramp ima zakazan predizborni događaj u Hjustonu za četvrtak, kada bi Erik Tramp trebalo da svedoči.

Pre nego što je suđenje počelo, Engoron je u septembru otkrio da je Tramp na prevaru naduvao svoju neto vrednost i naredio raspuštanje kompanija koje kontrolišu stubove njegovog portfelja nekretnina, uključujući Trampovu kulu na Menhetnu. Ta odluka je na čekanju dok se Tramp žali.

Suđenje se uglavnom odnosi na odštetu. Džejms traži kaznu od najmanje 250 miliona dolara, trajnu zabranu Trampu i njegova dva odrasla sina da vode poslove u Njujorku i petogodišnju zabranu komercijalnih nekretnina Trampu i Trampovoj organizaciji.