Kralj Čarls III se nasamo sastaje sa porodicom vođe kenijskih pobunjenika koji su obesili Britanci

Kralj Čarls III se nasamo sastaje sa porodicom vođe kenijskih pobunjenika koji su obesili Britanci

Kralj Čarls III održao je u sredu privatni sastanak sa porodicom pogubljenog vođe kenijske pobune protiv britanske kolonijalne vlasti, dan nakon što je monarh izrazio „najveću tugu i najdublje žaljenje“ zbog nasilja kolonijalno doba.

Porodica Dedana Kimathija, koga je britanska administracija obesila, i rođaci drugih poznatih kenijskih boraca za slobodu nisu odmah komentarisali – što je promena u odnosu na njihove ranije otvorene pozive na izvinjenje i kompenzaciju od Britanije, zajedno sa svim informacijama o gde se nalazi Kimatijevo telo.

Britanska Visoka komisija je samo saopštila da je sastanak bio „prilika da kralj iz prve ruke čuje o nasilju počinjenom nad Kenijcima tokom njihove borbe za nezavisnost“. Među prisutnima je bio i predsednik Udruženja ratnih veterana Mau Mau.

Čarls je u sredu posetio i ratno groblje u Keniji, polažući venac u čast onih koji su se borili zajedno sa Britancima u dva svetska rata.

Čarls, koji je sa kraljicom Kamilom stigao u ponedeljak u svoju prvu državnu posetu nekoj zemlji Komonvelta kao monarh, u utorak je naveo „odvratne i neopravdane akte nasilja” počinjene nad Kenijcima dok su tražili nezavisnost. Međutim, on se nije izričito izvinio za britanske postupke u njenoj bivšoj koloniji kao što su mnogi Kenijci želeli.

Na državnom banketu koji je priredio kenijski predsednik Vilijam Ruto, Čarls je rekao da „ne može biti izgovora“ za „pogrešna dela iz prošlosti“. Rekao je da bi njihovo obraćanje iskreno i otvoreno moglo „nastaviti da gradi sve bližu vezu u godinama koje su pred nama”.

Posle polaganja venaca u sredu, kralj je uručio zamenske medalje četvorici ratnih veterana koji su izgubili svoje. Među četvoricom bio je i kap. Samvel Ntigai Mburija, koji tvrdi da ima 117 godina. Ostala trojica su vojnici Džon Kavai, Kefa Čagira i Ezekiel Njandžom Anjange.

Mburija, koji se borio u Damasku, Kairu i Jerusalimu, rekao je da se odavno oslobodio svoje medalje iz straha da ne bude povezan sa britanskim kolonizatorima, ali je sada srećan što je dobio zamenu od kralja.

Kavai (101), koji se borio u Indiji i Burmi u Drugom svetskom ratu, rekao je da su njegove medalje „radost i ponos za njega i celu njegovu porodicu“, podsećajući ga na njegovu službu.

Groblje ima 59 grobova i nalazi se pored pijace Kariokor, ranije gde se nalazilo skladište Carrier Corps Depota u Najrobiju, administrativnog centra kroz koji su prolazili vojnici koji su krenuli na front. Čarls se takođe sastao sa članovima Komisije za ratne grobove Komonvelta i zajednicama koje žive u blizini groblja.

Kenija ove godine slavi 60. godišnjicu nezavisnosti. Imao je bliske, ali ponekad i izazovne odnose sa Britanijom nakon produžene borbe protiv kolonijalne vladavine, ponekad poznate kao pobuna Mau Mau, u kojoj su poginule hiljade Kenijaca.

Kolonijalne vlasti pribegle su pogubljenjima i pritvoru bez suđenja dok su pokušavale da uguše pobunu, a hiljade Kenijaca reklo je da su ih agenti administracije tukli i seksualno napadali.

Na putevima koji vode do ratnog groblja, na pješačkoj udaljenosti od centralnog poslovnog okruga, vlasti su rasporedile snažno obezbjeđenje uključujući vojsku, antiterorističku policiju, elitne jedinice i redovnu policiju.

Kralj je takođe posetio kancelariju Ujedinjenih nacija u Najrobiju kako bi saznao više o radu programa UN za životnu sredinu i staništa u Keniji. „Kao rezultat vaših napora, milioni najugroženijih ljudi na svetu imaju veću meru sigurnosti, sigurnosti i podrške“, rekao je osoblju.

Čarls se sastao sa aktivisticom za zaštitu životne sredine Vandžirom Matai, ćerkom pokojnog nobelovca Vangarija Mataija, kako bi istakao svoju posvećenost zaštiti životne sredine i zasadio drvo u šumi Karura u Najrobiju sa 10-godišnjom aktivistkinjom za zaštitu životne sredine Karen Kimani.

Kamila je u sredu posetila utočište za magare, a kraljevski par je posetio sirotište za slonove gde je kraljica hranila bebu slona na flašicu.

Kraljevska porodica ima duge veze sa Afrikom. Godine 1947. buduća kraljica Elizabeta II obećala je doživotnu službu Britaniji i Komonveltu tokom govora iz Južne Afrike na njen 21. rođendan. Pet godina kasnije, ona i njen suprug princ Filip bili su u poseti nacionalnom parku Aberdare u Keniji kada su saznali da joj je otac umro i da je ona postala kraljica.