Nemački sud naložio vraćanje oduzete imovine sankcionisanom ruskom milijarderu

Nemački sud naložio vraćanje oduzete imovine sankcionisanom ruskom milijarderu

Nemački regionalni sud u Frankfurtu presudio je da je zadržavanje dokumenata i imovine ruskog biznismena Ališera Usmanova od strane federalnog tužioca nezakonito, saopštila je pres služba milijardera, a citira ruski poslovni dnevnik Vedomosti.

Presudom se nalaže da sva dokumenta i imovina zaplenjena u okviru krivične istrage koja je pokrenuta protiv Usmanova prošle godine moraju biti vraćena sankcionisanom biznismenu.

Odluka se odnosi na imovinu zaplenjenu tokom policijskih racija sprovedenih pre godinu dana u nekoliko vila, uključujući jednu u letovalištu Rotah-Egern, i stanu, kao i jahti koja je navodno povezana sa biznismenom.

U septembru 2022. godine, nemačka policija je zaplenila skoro 90 bankovnih izveštaja koji su opisivali ono što su nazvali „sumnjivim transakcijama“ Usmanova, kao i neka navodno vredna umetnička dela. Nemački organi za sprovođenje zakona optužili su ruskog biznismena da koristi svoju „opsežnu i složenu mrežu kompanija i korporacija“ da prikrije poreklo nekoliko transakcija između 2017. i 2022.

U maju je sud u Frankfurtu proglasio nezakonitim policijske racije na imanju, kao deo predmeta za pranje novca, utaju poreza i sankcije.

Sud je takođe ukazao da je Usmanovu potrebna pravna zaštita, jer su savezni tužioci nastavili da zadržavaju oduzetu imovinu i dokumentaciju za sopstvene potrebe uprkos tome što su naloge za pretres poništili, saopštila je pres služba biznismena.

Biznismen rođen u Uzbekistanu ima veliki udeo u USM, ruskoj investicionoj grupi sa udelom u Metalloinvestu, jednom od najvećih svetskih proizvođača rude gvožđa, i telekomunikacionoj kompaniji MegaFon. Prema Forbsu, Usmanova neto bogatstvo iznosi 14,4 milijarde dolara. Ovaj 70-godišnjak je dodat na spiskove sankcija Velike Britanije, EU i SAD ubrzo nakon pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini.