AMD raste jer predviđanje prodaje AI čipova dobro sluti za rivalstvo sa Nvidijom

AMD raste jer predviđanje prodaje AI čipova dobro sluti za rivalstvo sa Nvidijom

Akcije Advanced Micro Devices (AMD.O) skočile su u sredu za 8 odsto, nakon što je optimistična prognoza prodaje AI čipova signalizirala da kompanija napreduje u nastojanju da sustigne lidera na tržištu Nvidiju (NVDA.O) .

Optimizam u vezi sa prodajom AI čipova pomogao je u ublažavanju zabrinutosti oko razočaravajuće prognoze za četvrti kvartal i stavio je na kurs za povećanje tržišne vrednosti od skoro 13 milijardi dolara, na osnovu cene akcija od 106,41 dolara.

Izvršni direktor Lisa Su je u utorak dala prognozu prodaje za 2024. godinu po prvi put za MI300 čipove, dizajnirane da se takmiče sa naprednim H100 čipovima koje prodaje Nvidia.

Ona je predvidela godišnju prodaju od više od 2 milijarde dolara i povećala očekivanja prihoda čipa u tekućem kvartalu za 100 miliona dolara.

To bi učinilo MI300 najbržim proizvodom za povećanje prodaje na milijardu dolara u istoriji AMD-a.

„Postizanje ove prekretnice je verovatno ključni prvi korak ka dokazivanju da je AMD jasan drugi izvor za Nvidiju na tržištu AI akceleratora“, kažu analitičari TD Coven.

Izvršni direktor je takođe rekao da su čipovi MI300 osvojili obaveze od „više velikih kupaca u hiperskali“, termin koji se odnosi na velike kompanije za tehnologiju i računarstvo u oblaku.

AMD-ove akcije su porasle za 61% ove godine do poslednjeg zatvaranja, ali ti dobici blede u poređenju sa Nvidijinim rastom od 184%.

Ipak, konzervativna prognoza i slabost na nekoliko AMD-ovih tržišta naveli su najmanje 18 analitičara da smanje svoje ciljne cene akcija, gurajući srednji pogled na 130 dolara, prema LSEG podacima.

„Prognoze su bile ispod naših prethodnih procena… i sasvim je moguće da bi takve procene mogle biti konzervativne“, rekao je analitičar Morningstara Brajan Kolelo.

Dok tržište PC računara vidi znake oporavka, slabo tržište igara i pad potražnje za programabilnim čipovima koje koriste industrije kao što su bežične komunikacije, zdravstvo i automobilska industrija su bili prepreka.