Metoda zasnovana na agarozi pokazuje potencijal u razumevanju uloge ekstracelularnih vezikula u metastazama

Metoda zasnovana na agarozi pokazuje potencijal u razumevanju uloge ekstracelularnih vezikula u metastazama

Saradnička studija koju su predvodili istraživači iz Nemačkog istraživačkog instituta Trias i Pujol otkrila je obećavajuće mogućnosti upotrebe testa migracije agaroznih tačaka za ispitivanje sposobnosti ekstracelularnih vezikula da privlače druge ćelije u kontrolisanom okruženju. Studija je nedavno objavljena u časopisu BMC Biologija.

Ekstracelularni vezikuli (EV) su nanočestice koje oslobađaju ćelije koje su prisutne u različitim biološkim procesima, uključujući i ćelijsku komunikaciju. Nedavna istraživanja pokazuju da EV-ovi povezani sa rakom igraju važnu ulogu u formiranju pre-metastatske niše (PMN) – pripremne oblasti koja omogućava širenje tumorskih ćelija da se uspostave i rastu – regrutovanjem ćelija iz originalnog tumora.

Od vitalnog je značaja razumeti i izmeriti kako ovi karcinom-EV-i mogu da podstaknu migraciju ćelija i regrutovanje, kako za razvoj terapijskih pristupa bez ćelija, tako i za poboljšanje našeg znanja o metastazama raka. U ovom kontekstu, klasični in vitro (bazirani na laboratoriji) testovi migracije ne otkrivaju u potpunosti pravu sposobnost EV-a da hemijski vode ćelije do nove lokacije.

Studija koju su vodili istraživači iz istraživačkih grupa IGTP-a Inovacije u vezikulima i ćelijama za primenu u terapiji (IVECAT), Badalona primenjena istraživačka grupa u onkologiji (B·ARGO) i otpornosti, hemoterapiji i prediktivnim biomarkerima (RCPB) naglašava kako EV mogu uticati na metastaze raka . Istraživački tim je prilagodio laboratorijsku metodu poznatu kao test migracije agaroznih tačaka prema EV zahtevima, koji meri koliko dobro ove sitne čestice mogu privući druge ćelije u kontrolisanom okruženju.

Njihova analiza, uključujući fotografije i video zapise sa vremenskim odmakom, između ostalog, otkrila je da se EV-ovi razlikuju po svojoj sposobnosti da regrutuju endotelne ćelije. Što je još važnije, bili su u stanju da identifikuju veću sposobnost regrutovanja u EV iz visoko metastatskih PC3 ćelija raka u poređenju sa onima iz manje metastatskih LNCaP ćelija.

Prva autorka studije, Marta Clos-Sansalvador, studentkinja preddoktorskih studija iz IGTP-ove grupe IVECAT, objašnjava da „test migracije agaroznih tačaka može ponuditi raznovrsnost merenja i podešavanja migracije koja nisu obezbeđena klasičnim testovima migracije, kao što su testovi grebanja, i otkriti njegova potencijalna upotreba u poljima EV i metastaza raka.“ Clos-Sansalvador takođe ističe praktičnost testa: „Agarozni test migracije tačaka prilagođen EV je jednostavna, jeftina i svestrana tehnika koja se lako može prilagoditi većini laboratorija“.