Pametni satovi i pametni telefoni ključ za personalizovanu negu raka

Pametni satovi i pametni telefoni ključ za personalizovanu negu raka

Vest: Istraživači sa Univerziteta Virdžinija (UVA) Centra za rak istražuju potencijal pametnih satova i pametnih telefona da pomognu prilagoditi tretmane pacijentima sa rakom na individualnom nivou. Njihova istraživanja pokazuju da se nosivi uređaji mogu koristiti za praćenje nivoa kortizola, nesanice i hormona stresa kod pacijenata, što može pomoći u personalizaciji tretmana.

Na primer, pacijenti sa rakom pankreasa koji imaju visoke nivoe kortizola zbog poremećenog sna mogu iskusiti brži rast tumora. Ovi podaci mogu biti korisni lekarima da bolje razumeju i personalizuju tretmane za pacijente, uključujući kontrolu nivoa kortizola kako bi usporili rast tumora.

Iako je ovaj rad još u ranoj fazi, istraživači sa Univerziteta Virdžinija vide ogroman potencijal za „mobilne senzore“ u poboljšanju i individualizaciji nege raka. Planiraju da okupe stručnjake iz različitih oblasti kako bi iskoristili podatke koji se već prikupljaju putem pametnih uređaja i primenili ih u oblasti medicine. Njihova krajnja vizija je da ovaj pristup može dovesti do personalizovanog lečenja raka koje je prilagođeno zdravstvenom profilu svakog pacijenta.

Istraživači veruju da će primena pametnih satova i pametnih telefona omogućiti pacijentima da prenesu enkriptovane podatke svojim zdravstvenim radnicima, a veštačka inteligencija bi procenila nivoe hormona na osnovu njihovih obrazaca ponašanja. Ovi nivoi bi se koristili za donošenje boljih odluka o nezi pacijenata, sa ciljem da se unapredi preciznost tretmana raka i poboljšaju ishodi za pacijente.

Ova multidisciplinarna saradnja uključuje različite oblasti, od mentalnog zdravlja i inženjeringa do nauke o podacima, medicinske onkologije i biologije raka, što omogućava bolje razumevanje i lečenje karcinoma. Istraživači ističu da je njihov cilj da unaprede tretman raka na individualnom nivou, prilagođen potrebama svakog pacijenta.