Beograd razočaran posetom predsednice Evropske komisije

Beograd razočaran posetom predsednice Evropske komisije

Predsednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, posetila je Beograd, ali njena poseta nije donela nove informacije u vezi sa uslovima EU za Srbiju i Kosovo. Diplomata Zoran Milivojević kaže da je dobro što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, jasno ponovio da od priznanja Kosova nema ništa.

Susret predsednika Srbije sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom von der Leyen, u Beogradu usledio je posle njenih razgovora u Prištini. Diplomata i bivši ambasador, dr. Zoran Milivojević, ocenjuje da je ovo bila neka vrsta oproštajne posete s obzirom na nadolazeće izbore u EU, ali uprkos tome, uslovi za pristupanje EU ostaju nepromenjeni, a i Srbija ostaje pri svojoj poziciji.

Predsednica Von der Leyen pomenula je Ohridski sporazum i njegovu primenu, uključujući i poruku koju je iznela u Prištini, da Srbija prihvati odredbe tog sporazuma, što, prema njenim rečima, podrazumeva de facto priznanje Kosova. Na toj liniji, Milivojević kaže da nismo čuli ništa novo, osim ponude za veći finansijski i investicioni paket, koji bi u perspektivi mogao označiti konkretnije angažovanje EU na Zapadnom Balkanu.

Na pitanje da li ta ponuda od šest milijardi evra za zemlje Zapadnog Balkana zvuči kao „mito“ namenjeno Srbiji kako bi popustila po pitanju Kosova, Milivojević naglašava da je Vučić jasno izrazio svoju poziciju u vezi sa priznanjem nezavisnosti Kosova, ističući da Srbija zna svoje obaveze, ali da neće činiti ništa protivno Ustavu. Srbija je upoznala sve svoje partnere sa svojom pozicijom mnogo puta, i to ostaje nepromenjeno.