SAD navode napredak u radu na obezbeđivanju prolaska Amerikanaca iz Gaze

SAD navode napredak u radu na obezbeđivanju prolaska Amerikanaca iz Gaze

Sjedinjene Države su ostvarile „stvarni napredak“ u poslednjih nekoliko sati u pregovorima da obezbede siguran prolaz za Amerikance i druge strance koji žele da napuste pojas Gaze, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler u utorak.

„Iako danas ne mogu da saopštim, mislimo da smo postigli veoma stvarni napredak po ovom pitanju, kao što sam rekao u poslednjih nekoliko sati“, rekao je Miler na brifingu za novinare.

Sjedinjene Države rade sa Katarcima i Egipćanima na otvaranju graničnog prelaza Rafa u Egiptu kako bi se omogućilo američkim građanima unutar Gaze da odu nakon što je Izrael intenzivirao svoje bombardovanje gusto naseljene obalne enklave.

Do sada je saobraćaj u Rafi ponovo otvoren u jednom pravcu, omogućavajući kamionima pomoći da polako idu u Gazu.

„Nadali bismo se da će svaki sporazum o izvlačenju bilo koje osobe takođe otključati mogućnost izlaska američkih državljana ili njihovih porodica i drugih stranih državljana“, rekao je Miler.

Američki državni sekretar Antoni Blinken, govoreći ranije na saslušanju Senatskog komiteta za izdvajanja, rekao je da je oko 400 američkih državljana i članova njihovih porodica, ukupno oko 1.000 ljudi, zaglavljeno u Gazi i žele da izađu.

„Radimo sa raznim stranama kako bismo pokušali da im olakšamo odlazak iz Gaze. Prepreka je jednostavna: to je Hamas“, rekao je Blinken, dodajući da postoji još oko 5.000 stranih državljana koji se nadaju da će izaći.