Kanada optimistična u pogledu sporazuma o porezu na digitalne usluge sa SAD

Kanada optimistična u pogledu sporazuma o porezu na digitalne usluge sa SAD

Ministarka finansija Kanade, Kristija Frilend, izrazila je oprezni optimizam u vezi rešavanja spora sa Sjedinjenim Državama oko planiranog poreza na digitalne usluge (DST) u Kanadi. Ovaj porez je namenjen suočavanju sa problemom oporezivanja velikih tehnoloških kompanija, kao što su Alphabet i Amazon, koje su u mogućnosti da svoje prihode preusmere u zemlje sa niskim porezom.

Sjedinjene Države su se više puta protivile ovom kanadskom porezu, tvrdeći da se nepravedno usmerava na američke kompanije i pozivajući Kanadu da odustane od ovog plana.

Ministarka Frilend je izjavila novinarima u Otavi da je nedavno imala dobre razgovore o DST-u u Vašingtonu, uključujući i pregovore na nivou zvaničnika. Istakla je da ostaje oprezno optimistična u vezi postizanja razumevanja sa američkim partnerima.

Kanada je ranije ove godine odlučila da nastavi sa sprovođenjem svog plana oporezivanja nakon što je dve godine odložila primenu kako bi omogućila globalni konsenzus o oporezivanju multinacionalnih kompanija. Međutim, proces pregovaranja o globalnom poreskom sporazumu se odužio, i zvaničnici su odložili dalje razgovore do jula kako bi omogućili više vremena za pregovore. Zemlje koje su već uvele DST su pristale da čekaju na globalni dogovor još najmanje godinu dana, umesto da primenjuju svoje poreze.

Kanadske vlasti ukazuju na to da bi odlaganje primene DST-a još godinu dana stavilo Kanadu u nepovoljan položaj u odnosu na zemlje koje već prikupljaju prihode od svojih postojećih poreza na digitalne usluge.