Cene nafte pale zbog manjih briga oko poremećaja u snabdevanju

Cene nafte pale zbog manjih briga oko poremećaja u snabdevanju

Cene nafte su u utorak pale, jer su tržišta postala manje zabrinuta zbog potencijalnih poremećaja u snabdevanju usled bliskoistočnih sukoba, a i zbog podataka koji pokazuju porast proizvodnje nafte od strane OPEK-a i Sjedinjenih Država.

Fjučersi nafte Brent za decembarsku isporuku su pali za 4 centa na 87,41 dolara po barelu, pre nego što su istekli kasnije tog dana. Januarski ugovor je oslabio za 1,33 dolara, ili 1,4%, na 85,02 dolara.

Američka nafta „West Texas Intermediate“ za isporuku u decembru je pala za 1,29 dolara, ili 1,6%, na 81,02 dolara, dok je nafta za isporuku u januaru oslabila za 1,18 dolara na 80,50 dolara.

Iako je trgovanje bilo nestabilno, sa cenama koje su porasle za čak 1 dolar tokom sesije, cene su ostale ispod 90 dolara po barelu.

Portparol Hamasa je najavio oslobađanje određenog broja stranih zarobljenika u narednim danima.

„Izvukli smo deo premije rizika iz cena“, izjavio je Fil Flin, analitičar u kompaniji Price Futures Group.

Prema istraživanju Rojtersa, proizvodnja sirove nafte od strane OPEK-a porasla je za 180.000 barela dnevno u oktobru, sa Nigerijom i Angolom kao glavnim doprinositeljima.

Takođe, američka proizvodnja sirove nafte dosegla je novi mesečni rekord u avgustu, sa 13,05 miliona barela dnevno, prema podacima od strane Uprave za energetske informacije SAD.

Slabi podaci o proizvodnim i neproizvodnim aktivnostima u Kini, koji su se pokazali lošijim od očekivanja, doprinose zabrinutosti zbog usporavanja potražnje za gorivom u drugom najvećem potrošaču nafte u svetu.

Inflacija u evrozoni je u oktobru dostigla najniži nivo u poslednje dve godine, sa stopom od 2,9%, u poređenju sa 4,3% iz septembra, prema procenama Evrostata. Ovo sugeriše da Evropska centralna banka (ECB) verovatno neće skoro povećavati kamatne stope.

Prema anketi Rojtersa, spor globalni ekonomski rast će zadržati cene nafte ispod 90 dolara po barelu tokom ove i naredne godine, osim ako sukob između Izraela i Hamasa ne privuče više zemalja na Bliskom istoku i ne pogorša problem neadekvatne ponude.

Investitori i dalje ostaju oprezni u vezi mogućnosti da se druge zemlje uključe u sukob.

Dok se očekuje završetak sastanka Federalnih rezervi SAD koji će se okončati u sredu, analitičari očekuju da će centralna banka zadržati stabilne kamatne stope, prema anketi CME-ovog alata „Fedwatch“.