Studija istražuje širenje virusa u kabinama brodova za krstarenje

Studija istražuje širenje virusa u kabinama brodova za krstarenje

Kada je COVID-19 počeo da se širi širom sveta, njegovi efekti su bili značajno izraženi na brodovima za krstarenje. Zaista, u poređenju sa drugim segmentima stanovništva, putnici sa kruzera postali su nesrazmerno zaraženi i često, ironično, nasukani na brodu u karantinu. Zato je fokus usmeren na rešavanje potrebe za poboljšanom ventilacijom na brodovima za krstarenje — pošto je raspršivanje svežeg vazduha u kabinama i drugim zatvorenim prostorima kritično za ublažavanje širenja virusa.

Grupa istraživača sa Kipra ispitala je kako ventilacija može uticati na prenošenje virusa koji se prenose vazduhom u tipičnoj kabini broda za krstarenje na osnovu smernica razvijenih pre i posle pandemije. Članak „Virus se širi u kabini krstaša“ pojavio se u Fizici tečnosti 31. oktobra 2023.

„Najnoviji standardi i propisi o bezbednosti prostorija u vezi sa prenosom virusa vazdušnim putem fokusiraju se na visoke stope razmene vazduha“, rekao je autor Dimitris Drikakis. „Ali ovo može biti neefikasno u smislu potrošnje energije, može ugroziti udobnost putnika jer stvara jaku promaju vazduha, i što je najvažnije, može širiti kapljice pljuvačke do pet puta više kada putnici kašlju.

Drikakis i njegov tim sproveli su simulacije kapljica virusa iz kašlja u tipičnoj kabini krstaša koja prima dve ili više ljudi, sa različitim brzinama ventilacije i različitim položajima osobe koja emituje kašalj. Kompjutersko testiranje dinamike fluida kretalo se od 1,5 do 15 izmena vazduha na sat (ACH) da bi se obuhvatili svi mogući scenariji, od minimalne ventilacije do stopa koje premašuju najnovije preporuke.

„Studija otkriva da veća stopa ventilacije nije najbolja strategija za izbegavanje širenja bolesti koje se prenose vazduhom“, rekao je Drikakis. „Potpuno isparavanje kapljica pljuvačke ne mora nužno značiti da svi virusi ili bakterije postaju trenutno neaktivni. Zbog toga bi trebalo da težimo ka minimalnom širenju kapljica unutar kabine i različitim strategijama ventilacije za zauzete kabine.“

Nakon analize rezultata, tim je utvrdio idealnu upotrebu ventilacionih sistema za rad pri srednjim brzinama protoka od oko tri ACH kada je kabina zauzeta, da bi se povećala na 15 ACH najmanje 12 minuta nakon što je napuštena. Na ovaj način vazduh bi bio potpuno osvežen za sledeće stanare. Oni takođe preporučuju isto minimalno vreme od 12 minuta kao „vreme čekanja za čišćenje“ za sobe slične veličine sa najmanje 15 ACH.

„Naš glavni argument za predložene vrednosti je neophodnost da se minimizira širenje kapljica uz održavanje dobrog nivoa ventilacije, udobnosti i potrošnje energije“, rekao je Drikakis. „Održavanje ventilacije na predloženim vrednostima smanjuje potrošnju energije i poboljšava udobnost putnika za razliku od upotrebe viših stopa ventilacije.“