3 astronauta se vraćaju na Zemlju nakon šestomesečnog boravka na kineskoj svemirskoj stanici

3 astronauta se vraćaju na Zemlju nakon šestomesečnog boravka na kineskoj svemirskoj stanici

Tri kineska astronauta vratila su se na Zemlju u utorak ujutro nakon šest meseci na kineskoj orbitalnoj svemirskoj stanici.

Jing Haipeng, Žu Jangžu i Gui Haichao izašli su u dobrom zdravlju iz povratne kapsule u blizini centra za lansiranje satelita Jiukuan na ivici pustinje Gobi, objavila je zvanična novinska agencija Sinhua.

Nova tročlana posada stanice stigla je na stanicu Tiangong prošle nedelje.

Stanica je u suštini završena, tako da će nova posada sprovoditi medicinske i naučne eksperimente i održavati opremu.

Kina je izvela svoju prvu svemirsku misiju sa posadom 2003. i planira da postavi astronaute na Mesec pre 2030. Donela je uzorke sa površine Meseca i spustila rover na manje istraženu drugu stranu Meseca. Budući planovi uključuju slanje novog teleskopa koji će istražiti duboko u svemir.

Kina je izgradila sopstvenu svemirsku stanicu nakon što je isključena iz Međunarodne svemirske stanice, uglavnom zbog zabrinutosti SAD zbog kineske vojne kontrole nad nacionalnim svemirskim programom.

Peking se pojavio kao glavni rival sa SAD za postizanje novih prekretnica u svemiru, sa izuzetno ograničenom saradnjom između njih na terenu, kako to nalaže američki zakon. To odražava konkurenciju za uticaj između dve najveće svetske ekonomije u tehnološkoj, trgovinskoj, vojnoj i diplomatskoj sferi, sa zahtevima Kine za suverenitet nad Južnokineskim morem i posebnim spornim tačkama samoupravnog Tajvana.

U međuvremenu, SAD imaju za cilj da vrate astronaute na površinu Meseca do kraja 2025. godine kao deo obnovljene posvećenosti misijama sa posadom, uz pomoć igrača iz privatnog sektora kao što su SpaceKs i Blue Origin.

Pored svojih lunarnih programa, dve zemlje su takođe zasebno sletele rovere na Mars, a Kina planira da prati SAD u sletanju svemirske letelice na asteroid.