Imamo moć da uništimo asteroide koji zuje na Zemlji

Imamo moć da uništimo asteroide koji zuje na Zemlji

U julu ove godine, asteroid prečnika otprilike 30 do 60 metara prošao je Zemlju na jednu četvrtinu udaljenosti od Meseca. Nije predstavljalo pretnju našem svetu, ali da je pogodilo Zemlju, izazvalo bi eksploziju tri puta veću od udara u Čeljabinsku 2013.

A primetili smo to tek dva dana nakon što je prošlo.

To je dobar primer kako veliki asteroidi i dalje propuštaju detekciju. Ne one dovoljno velike da ugroze naše izumiranje, ali dovoljno velike da ugroze milione života. Ako je sličan asteroid otkriven samo nekoliko dana pre udara, da li bismo mogli da ga zaustavimo? To je pitanje koje je pokrenula nedavna studija u arXsiv.

U radu se razmatra asteroid sličan gore pomenutom 2023 NT1 i razmatra se da li bi mu se moglo suprotstaviti metodom Pulverize It (PI).

Zvuči kao nešto iz blokbaster filma, gde junaci raznesu stenu u poslednjem trenutku, ali uz samo kratko upozorenje to je jedina opcija. Skretanje asteroida se može uraditi, ali samo ako imamo dugo vreme.

Tako da se zaista postavlja pitanje da li možemo na vreme da pokrenemo kontraofanzivu i da li bi ta kontraofanziva bila dovoljna da fragmentira asteroid na bezopasne delove.

Iznenađujuće, čini se da je odgovor na oba ova pitanja potvrdan. S obzirom na trenutnu tehnologiju lansiranja, mogli bismo lansirati odbrambenu raketu u roku od jednog dana, pod pretpostavkom da je držimo u pripravnosti.

Za usitnjavanje asteroida u prah, autori predlažu upotrebu kombinacije kinetičkih i eksplozivnih udarača. Raketa bi oslobodila oblak udarača velikom relativnom brzinom u odnosu na asteroid, razbijajući telo na fragmente ne više od 10 metara u prečniku. S obzirom na tipičnu gustinu i sastav, simulacije hiperbrzine pokazuju da bi ovo bio efikasan način da se uništi asteroid. Čak i ako se fragmentacija dogodi samo nekoliko sati pre udara na Zemlju, nastali oblak krhotina predstavljao bi ograničen rizik za nas.

Sve navedeno, ovaj predlog je i dalje samo dokaz koncepta. Nemamo rakete za lansiranje, niti udarni sistem za nošenje.

Ako bismo sutra otkrili neminovni asteroid, ne bismo imali načina da mu se suprotstavimo. Imamo mogućnost da napravimo planetarnu odbrambenu raketu, ali ostaje pitanje da li imamo volje da je napravimo.