Identifikovanje polnih karakteristika pacijenata sa rezistentnom hipertenzijom

Identifikovanje polnih karakteristika pacijenata sa rezistentnom hipertenzijom

Profesor Eung Ju Kim iz Kardiovaskularnog centra, bolnice Guro Univerziteta u Koreji, i njegov istraživački tim su po prvi put identifikovali rodnu razliku u obrascima prepisivanja i kliničkoj prognozi kod pacijenata sa rezistentnom hipertenzijom.

Koristeći Opservational Medical Outcomes Partnership Common Data Model (OMOP-CDM), istraživački tim je analizirao karakteristike populacije, obrasce prepisivanja i kliničku prognozu prema polu na 4.926 pacijenata sa rezistentnom hipertenzijom koji su posetili bolnicu između januara 2017. i decembra 2018.

Kao rezultat toga, prosečna starost pacijenata muškog pola sa rezistentnom hipertenzijom iznosila je 61,7 godina, što je 8,2 godine mlađe od prosečne starosti pacijenata ženskog pola od 69,9 godina. Međutim, odnos muških pacijenata u grupi sa visokim rizikom od kardiovaskularnog rizika bio je 42,5%, u poređenju sa 35% pacijenata ženskog pola. Pored toga, 3 godine praćenja pokazalo je da je incidencija infarkta miokarda i dijalize bubrega veća kod pacijenata muškog pola, a incidencija moždanog udara i demencije kod žena.

Statistički korigovani relativni rizici pokazali su da su pacijenti sa rezistentnom hipertenzijom imali 2,52 puta veću stopu mortaliteta, 1,87 puta veću stopu infarkta miokarda i 1,44 puta veću stopu hospitalizacije zbog srčane insuficijencije od ženskih pacijenata.

Rezistentna hipertenzija je slučaj pacijenta koji uzima 4 ili više antihipertenziva ili stanje u kojem se krvni pritisak ne može kontrolisati ni nakon uzimanja 3 ili više antihipertenziva. Procenjuje se da je 5 do 10% svih hipertenzivnih pacijenata.

Uglavnom je povezana sa hipertrofijom miokarda zbog starosti, gojaznosti, prekomernog unosa soli, hronične bolesti bubrega, dijabetesa i komplikacija hipertenzije. Za razliku od uobičajene hipertenzije koja se može kontrolisati sa 2 leka, poznato je da rezistentna hipertenzija ima mnogo veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i komplikacija.

Odgovarajući autor ovog istraživačkog rada, profesor Eung Ju Kim iz Kardiovaskularnog centra, bolnice Guro Univerziteta u Koreji, rekao je da „baza podataka OMOP-CDM bolnice KU Medicine Anam, Guro i Ansan koja se koristi u ovom istraživanju je ogroman podatak za istraživanje koji se sastoji od standardnih termini. Sadrži oko 5,8 miliona podataka o pacijentima od januara 2002. do juna 2022.“

On je dodao: „Precizna i detaljna analiza u rezultatima ove studije bila je moguća zahvaljujući prefinjenoj i standardizovanoj bazi podataka OMOP-CDM. Nastavićemo da analiziramo kardiovaskularne bolesti iz različitih perspektiva kako bismo identifikovali karakteristike koje ranije nisu identifikovane. Na osnovu ovo ćemo stvoriti osnovu za realizaciju precizne medicine prilagođene svakom pacijentu.“

Glavni autor profesor Hiung Joon Joo sa Odeljenja za kardiologiju, Odeljenje za internu medicinu, bolnice Anam na Univerzitetu Koreje, rekao je: „Ovo istraživanje je značajno jer je to prva studija koja upoređuje različite karakteristike i pojave kardiovaskularnih događaja među domaćim pacijentima sa otpornom hipertenzijom. .“

„Pošto pacijenti muškog i ženskog pola imaju različite stilove života i učestalost neželjenih dejstava na antihipertenzivne lekove, različiti su i obrasci prepisivanja lekova. Pretpostavljamo da takve razlike utiču na razlike u učestalosti komplikacija i kardiovaskularnih događaja usled hipertenzije. Na osnovu rezultati istraživanja, moći ćemo da primenimo različite tretmane po polu, kao i rani skrining i prevencija budućih komplikacija i kardiovaskularnih bolesti“.