Nova slovačka vlada najavljuje pojačanu kontrolu granice sa Mađarskom zbog rasta ilegalnih migracija

Nova slovačka vlada najavljuje pojačanu kontrolu granice sa Mađarskom zbog rasta ilegalnih migracija

Nova vlada Slovačke, na čelu sa populističkim liderom Robertom Ficom, vrši obimno raspoređivanje policijskih i vojnih snaga duž granice sa Mađarskom kako bi suzbila sve veći priliv migranata u ovu istočnoevropsku zemlju, koja je članica Evropske unije.

Fico nije još dao detalje o tačnom razmeštanju snaga, ali je istakao da je neophodno stavljanje ilegalnih migracija pod strogu kontrolu, iz straha da bi u zemlju mogli ući ljudi povezani sa terorističkim grupama.

Nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Matusom Sutajem Estom, Fico je najavio da će proces raspoređivanja početi do kraja dana, a lično će nadgledati situaciju na granici.

Nova vlada je položila zakletvu prošle srede, nakon pobede Ficove levičarske stranke Smer, ili Pravac, na parlamentarnim izborima 30. septembra. Očekuje se da će Fico postati premijer Slovačke po četvrti put.

Iako nova vlada još nije objavila svoj politički program, Fico je ukazao da će se usmeriti na oštar pristup prema migracijama.

Ministar unutrašnjih poslova, Sutaj Esto, je izrazio zabrinutost zbog globalnih dešavanja, uključujući rat Izraela i palestinske militantne grupe Hamas, koji je eskalirao 7. oktobra. Zbog toga se očekuje novi talas migracija.

Plan vlade je da stavi pod kontrolu celu granicu sa Mađarskom, koja se proteže na dužini od 655 kilometara.

Slovačka se uglavnom koristi kao tranzitna zemlja za migrante na putu ka zapadnoj Evropi. Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, od početka godine do 1. oktobra, registrovano je skoro 40.000 migranata, što je 11 puta više u odnosu na isti period prethodne godine.