Zelenski: Rusija gubi kontrolu nad događajima na svojoj teritoriji

Zelenski: Rusija gubi kontrolu nad događajima na svojoj teritoriji

Rusija je mobilisala sve svoje snage, pokušavajući da ne izgubi ono što je zauzela u Ukrajini, ali je po drugi put ove godine Rusija izgubila kontrolu nad događajima na sopstvenoj teritoriji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je to rekao u svom noćnom video obraćanju, prenosi Ukrinform.

„Moramo trezveno da procenimo ruski sistem. Oni su mobilisali sve svoje snage da pokušaju da ne izgube ono što su zaplenili u Ukrajini, ali su na taj način kontaminirali sopstvenu teritoriju tolikim stepenom mržnje i degradacije da je, drugi put, vreme ove godine Rusija gubi kontrolu nad događajima.Vidimo da pobunjenici idu ka Moskvi, a niko ih ne zaustavlja.Vidimo da vertikala moći u Dagestanu isparava, što dovodi do pravog preokreta.Sve su to signali da Rusija za sada može da izdrži vojne operacije i da poveća pritisak na linije fronta na nekim mestima, ali nije u stanju da izdrži ovu stratešku konfrontaciju“, rekao je Zelenski.

Šef države je napomenuo da strateški svi moraju biti jaki i jedinstveni i učiniti sve što je moguće i nemoguće da se odupremo, da povratimo ono što je tvoje i da dokažemo da je sloboda zaista jača od mržnje i agresije. Za to je potrebno jedinstvo Ukrajine, cele Evrope, jedinstvo Amerike i jedinstvo celog slobodnog sveta.

„Jedinstvo je najefikasnije, najpreciznije i oružje dugog dometa“, rekao je Zelenski.

U nedelju uveče na aerodromu u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, održane su antisemitske demonstracije. Rulja, razjarena dolaskom aviona iz Izraela, upala je na terminal i pistu u potrazi za putnicima Jevrejima koji su stigli iz Izraela.

Zelenski je tada izjavio da je juriš na aerodrom od strane gnevne mase deo raširene mržnje prema drugim narodima u Rusiji, koja se propagira na državnom nivou.

Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje agresora nazvalo je upad na aerodrom u Mahačkali provokacijom planiranom spolja i za to okrivilo Ukrajinu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine odbacilo je optužbe Kremlja i podsetilo na antisemitske izjave samih ruskih lidera.