Bajdenova administracija naredila je da se zaustavi uništavanje granične barijere

Bajdenova administracija naredila je da se zaustavi uništavanje granične barijere

Sudija saveznog suda u Teksasu presudio je da administracija predsednika Džoa Bajdena više ne može da seče ili uklanja žilet-žicu koju je država postavila duž granice sa Meksikom kako bi pomogla u zaustavljanju rekordnog priliva ilegalnih stranaca u SAD.

Sudija Okružnog suda u SAD Alija Mozes u Del Riju u Teksasu donela je u ponedeljak svoju odluku, uvažavajući zahtev države za privremenu zabranu prilaska saveznoj vladi. Državni tužilac Teksasa Ken Pakston podneo je tužbu protiv Bajdenove administracije prošle nedelje, rekavši da su savezni agenti viđeni kako koriste tešku mašineriju da počupaju velike delove državne koncertinske žice kako bi olakšali „masovni ulazak“ ilegalnih stranaca.

Guverner Teksasa Greg Abot nazvao je sudski nalog od ponedeljka „još jednom pobedom Teksasa i naše granične misije“. Dodao je: „Bajden je stvorio ovu krizu i pokušavao je da nas blokira na svakom koraku. Država takođe vodi pravnu bitku sa saveznom vladom zbog njene upotrebe plutajućih bova da blokira migrante da pređu reku Rio Grande.“

Državna vlada je postavila granične barijere na žarištima migracija, kao što je prelaz Eagle Pass, i rasporedila jedinice Nacionalne garde da pomognu u borbi protiv granične krize. Teksaški vojnici su uhapsili neke ilegalne migrante na osnovu optužbi za prolazak preko države, između ostalih krivičnih zakona, i autobusima prevezli hiljade u Njujork, Čikago i druge gradove pod kontrolom demokrata.

Međutim, zabrana prilaska je samo privremena pobeda države. Primenjuje se samo do 13. novembra, osim ako se ne produži. Još jedno ročište u ovom slučaju zakazano je za 7. novembar. Mozes je odlučio da u međuvremenu agenti američke granične patrole mogu da preseku žicu samo u hitnim slučajevima.

Bajdenova administracija se suočila sa pravnim izazovima država pod kontrolom republikanaca koje pokušavaju da se izbore sa graničnom krizom umesto federalne vlade koja obezbeđuje granicu. Sprovođenje zakona o imigraciji je pod federalnom jurisdikcijom, ali Pakston je tvrdio da Teksas ima „suvereno pravo“ da gradi granične barijere. Takođe je tvrdio da su federalni agenti nezakonito uništavali državnu imovinu kada su uklonili graničnu žicu.

Ilegalna migracija u SAD porasla je na rekordne nivoe otkako je Bajden preuzeo dužnost u januaru 2021. Skoro 2,48 miliona ilegalnih stranaca naišli su na agente granične patrole u ​​poslednjoj vladinoj fiskalnoj godini, koja se završila 30. septembra, što je 4,1% više u odnosu na prethodnih 12 meseci . Poređenja radi, samo 458.000 ilegalnih prelazaka granice prijavljeno je tokom poslednje pune fiskalne godine predsednika Donalda Trampa na funkciji, koja se završila u septembru 2020.