Nvidia testira chat botove u procesu dizajna čipova u pokušaju da koristi više veštačke inteligencije

Nvidia testira chat botove u procesu dizajna čipova u pokušaju da koristi više veštačke inteligencije

Nvidia (NVDA.O) je u ponedeljak objavila novo istraživanje o korišćenju chatbotova koji mogu da generišu ljudske odgovore u procesu dizajniranja poluprovodnika.

Savremeni čipovi su kola izgrađena od desetina milijardi tranzistora, a pronalaženje kako ih rasporediti na komadu silicijuma jedan je od najtežih zadataka u tehnološkoj industriji, za koji hiljadama inženjera treba i do dve godine.

Nvidijini čipovi su među najkompleksnijim u industriji i postali su centralni deo energetskih tehnologija kao što je ChatGPT.

Nvidia je u ponedeljak predstavila istraživanje u kojem je uzela ono što se zove veliki jezički model, tehnologiju iza chatbotova, i dopunila ga sa 30 godina podataka iz svoje arhive dizajniranja čipova. Jedna od prvih aplikacija je korišćenje duge istorije kompanije u odgovaranju na pitanja.

„Ispostavilo se da mnogi naši stariji dizajneri provode dosta svog vremena odgovarajući na pitanja mlađih dizajnera“, rekao je za Rojters glavni naučnik Nvidije Bill Dali. „Dakle, protokol je bio mlađi dizajner, pita bot za ćaskanje. Ovo može starijim dizajnerima uštedeti ogromnu količinu vremena.“

Ključni nalaz u istraživanju bio je da bi relativno skroman chat bot mogao postati tačniji od naprednog chat bota dodavanjem puno specifičnih podataka iz iskustva kompanije, za koje je Nvidia rekla da može pomoći u kontroli troškova sistema.

Još jedna karakteristika koju je kompanija pokazala je korišćenje veštačke inteligencije za generisanje koda. Dali je rekao da je veliki deo vremena inženjera posvećen pronalaženju dela čipa koji ne radi i korišćenju alata za testiranje kako bi otkrili zašto.

Da bi izvršili to testiranje, AI sistemi mogu brzo da napišu deo koda koji se zove skripta koja upravlja alatom.

„Naš cilj ovde nije da automatizujemo proces ili da zamenimo ljude, već da uzmemo ljude koje imamo i samo im damo super moći da ih učinimo produktivnijima“, rekao je Dali.