Fifa suspendovala Rubijalesa na tri godine

Fifa suspendovala Rubijalesa na tri godine

Disciplinska komisija Fife suspendovala je Luisa Rubijalesa, nekadašnjeg predsednika Fudbalskog saveza Španije, na tri godine obavljanja fudbalskih aktivnosti na nacionalnom tako, ali i na međunarodnom nivou.

Rubijales je podigao buru u javnosti nakon finala Svetskog prvenstva za žene, kada je nasilno poljubio fudbalerku Dženifer Ermoso tokom dodele zlatnih medalja, zbog čega je bio privremeno suspendovan na period od 90 dana.

Fifa navodi da je Rubijales ponašanjem prekršilo član 13 Disciplinskog kodeksa, a nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Španije ima rok od deset dana da zatraži obrazloženu odluku. Na ovu uredbu može se uložiti žalba Apelacionom komitetu Fife.

Rubijales neće moći u naredne tri godine da obavlja fudbalske aktivnosti na nacionalnom, ali i na međunarodnom nivou.

Ženska reprezentacija Španije je 20. avgusta u finalu Svetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu pobedila Englesku sa 1:0 i prvi put u istoriji osvojila titulu svetskog šampiona u ženskoj konkurenciji.

Rubijales je 10. septembra podneo ostavku na mesto predsednika Fudbalskog saveza Španije, posle pritisaka i kritika nakon što je poljubio u usta Ermoso.

Nekadašnji predsednik Fudbalskog saveza Španije se potom izvinio i rekao da je to bio uzajaman gest, ali je fudbalerka rekla da joj se nije dopalo, da nije pristala, te je optužila je Rubijalesa za seksualni napad.

„Fifa ponavlja svoju apsolutnu posvećenost poštovanju i zaštiti integriteta svih ljudi s ciljem da obezbedi poštovanje osnovnih pravila građanskog ponašanja“, navodi se u saopštenju, prenosi Marka.