Meta uvodi opciju plaćenih oglasa bez oglasa za evropske korisnike Fejsbuka i Instagrama nakon odluke o privatnosti

Meta uvodi opciju plaćenih oglasa bez oglasa za evropske korisnike Fejsbuka i Instagrama nakon odluke o privatnosti

Korisnici Fejsbuka i Instagrama u Evropi dobijaju opciju da plaćaju za verzije društvenih medija bez oglasa kao način da se pridržavaju strogih pravila o privatnosti podataka na kontinentu, saopštila je u ponedeljak matična kompanija Meta.

Počevši od novembra, korisnici desktop pretraživača mogu da plate oko 10 evra (10,50 dolara) mesečno, dok će korisnici iOS-a ili Android-a plaćati otprilike 13 evra. Više cene odražavaju provizije koje naplaćuju prodavnice aplikacija Apple i Google za plaćanja u aplikaciji, navodi kompanija u postu na blogu.

Naknada će pokrivati sve povezane Facebook i Instagram naloge do marta, kada će Meta početi da naplaćuje 6 evra za svaki dodatni nalog. Vall Street Journal je ranije ovog meseca izvestio o planu.

Američki tehnološki gigant uvodi opciju pretplate nakon što je najviši sud Evropske unije presudio da, prema strogim pravilima EU o privatnosti podataka, Meta prvo mora da dobije saglasnost pre nego što prikazuje oglase korisnicima. Presuda ugrožava sposobnost kompanije da zaradi novac prilagođavanjem reklama za pojedinačne korisnike na osnovu njihovih onlajn interesovanja i digitalnih aktivnosti.

Kompanija je saopštila da iako veruje u „internet podržan od reklama“, poštuje „duh i svrhu ovih evropskih propisa koji se razvijaju“ i da je posvećena njihovom poštovanju.

Plaćena opcija „uravnotežuje zahteve evropskih regulatora, dok korisnicima daje mogućnost izbora i omogućava Meta da nastavi da služi svim ljudima“, rekao je Meta.

Korisnici od 18 i više godina u 27 zemalja članica EU, plus Švajcarska, Norveška, Island i Lihtenštajn i dalje će imati izbor da nastave da koriste Facebook ili Instagram sa oglasima.

Meta je rekao da istražuje kako „obezbediti tinejdžerima korisno i odgovorno iskustvo oglašavanja“ s obzirom na Evropsku presudu o privatnosti.