STO upozorava da bi svetska ekonomija mogla da izgubi 5 odsto BDP-a

STO upozorava da bi svetska ekonomija mogla da izgubi 5 odsto BDP-a

Globalna ekonomija pokazuje znake fragmentacije, što bi moglo biti „veoma skupo“ za sve, upozorio je generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (STO) Ngozi Okonjo-Iveala.

U intervjuu za Nikkei u nedelju, šef STO je izrazio zabrinutost zbog eskalacije sukoba Izrael-Hamas i njegovog potencijalnog uticaja na globalni rast ako se prelije na širi Bliski istok.

„To je jedan od regiona odakle dolazi mnogo svetske nafte i gasa“, istakla je Okonjo-Ivela. „Tako da će ovo neizbežno imati uticaja.“

Prema STO, izgledi za 2024. su i dalje relativno optimistični, sa projektovanim rastom od oko 3,3 odsto, „ali rizici su u velikoj meri na nižu stranu“.

STO je procenila da će globalni BDP, ako se svet podeli na dva trgovinska bloka, dugoročno pasti za 5%. Ovo bi bio „ogroman gubitak“, upozorio je Okonjo-Ivela, izjednačavajući ga sa gubitkom čitave ekonomije Japana.

Ipak, STO ne vidi „velike znake šire deglobalizacije“, rekao je njen šef, koji je rekao da je obim trgovine robom i uslugama „još uvek prilično značajan“, na oko 31 bilion dolara.

Ranije ovog meseca, STO je smanjila svoju prognozu rasta globalne trgovine za 2023. na 0,8% sa prethodno procenjenih 1,7%, navodeći kao razlog sve dublje usporavanje proizvodnje.