Kampanja „I ti se pitaš“: Mladi koji prvi put izlaze na glasanje organizuju probne izbore

Kampanja „I ti se pitaš“: Mladi koji prvi put izlaze na glasanje organizuju probne izbore

Neformalna organizacija srednjoškolaca „I mi se pitamo“, pokreće kampanju „I ti se pitaš“ s ciljem da motiviše mlade da učestvuju na predstojećim decembarskim izborima.

Kampanja je počela ove nedelje prventsveno preko društvenih mreža – Instagrama i TikToka, a neposredna kampanja biće organizovana u četvrtak gde će u prostoru Miljenko Dereta u Dobračinoj 55 biti održani probni izbori.

Vuk Cvetković iz ove organizacije pozvao je sve mlade dođu i vide da izbori nisu ništa strašno i da se upute kako se prolazi kroz izborni proces.

Cvetković za N1 kaže da ih je na kampanju podstakla neinformisanost i nezainteresovanost mladih za izbore, a da već imaju iskustva u kampanjama jer su se tako borili i za prava mladih kod državne mature.

Cilj svih akcija je, kaže, da pomognu mladima da se izbore i za ostala prava, a pravo glasa je jedno od osnovnih demokratskih prava.

Isidora Bojović, koja kao i Vuk Cvetković na izbore 17. decembra izlazi prvi put i kaže da su ih u školi jesu pripremali da sa 18 godina dobijaju biračko pravo, ali da među đacima postoji nezainteresovanost.

Zato iz organizacije srednjoškolaca „I mi se pitamo“ žele da insirišu mlade da izađu na izbore, ali i da ih zainteresuju za politiku.

Većina mladih, prema njenim rečima, nije upućena u politiku. „Politika nije smešna stvar, ali mi pokušavamo na zabavan način da je učinimo dostupnim mladima. Snimamo skečeve preko Instagrama i Tiktoka u kojima im poručujemo da treba da se uključe. Oni uglavnom kažu da ne znaju za koga da glasaju, a mi hoćemo da im prenseomo poruku – ‘I vi se pitate’ i ‘Svaki glas je bitan’“, kaže Bojović.

Akcija će, pores simulacije glasanja, obuhvatiti i stikere, bedževe i cegere, tako da će kampanja biti vidljiva, poručuje Cvetković.