Policija u pripravnosti na Univerzitetu Ivi League nakon antisemitskih pretnji

Policija u pripravnosti na Univerzitetu Ivi League nakon antisemitskih pretnji

Policija na prestižnom Univerzitetu Kornel u Njujorku istražuje onlajn pretnje upućene jevrejskim studentima usred sukoba između Izraela i Hamasa, saopštile su lokalne vlasti.

U izjavi u nedelju, Martha Pollack, predsednica univerziteta Ivi League u Itaki, oko 280 km (174 milje) zapadno od Njujorka, osudila je ono što je nazvala „serijom užasnih, antisemitskih poruka koje prete nasiljem našoj jevrejskoj zajednici .”

Polak je rekao da su pretnje, koje su postavljene na veb-stranici koja nije povezana sa univerzitetom, posebno navela adresu školskog Centra za jevrejski život.

„Policija Kornel (CUPD) je na licu mesta i vrši istragu. Policija će i dalje ostati na licu mesta kako bi osigurala bezbednost naših učenika i članova zajednice“, rekla je ona, dodajući da je FBI obavešten o potencijalnom zločinu iz mržnje.

Polak je dalje osudio pretnje nasiljem kao „apsolutno nepodnošljive“, naglašavajući da incident „ističe potrebu da se borimo protiv sila koje nas dele i teraju ka mržnji“.

Kornel Hilel, jevrejska studentska organizacija, savetovala je ljudima da izbegavaju Centar za jevrejski život, u kojem se takođe nalazi košer objekat univerziteta, „iz preobilja opreza“.

Incident je proizašao iz serije anonimnih postova na diskusionom forumu u Kornelu, od kojih su neke podelili korisnici društvenih medija. Jedna poruka je podsticala ljude da ubijaju Jevreje u kampusu, opisujući ih kao „pacove“.

Drugi postovi su hvalili palestinsku militantnu grupu Hamas – koja je u SAD označena kao teroristička organizacija – dok su pozivali na „oslobađanje na svaki mogući način“.

Tenzije između propalestinske i proizraelske javnosti rasplamsale su se od iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra u kojem su hiljade mrtvih i ranjenih. Kao odgovor, Izrael je pokrenuo vazdušne i raketne napade na Gazu, kasnije najavljujući „proširene“ kopnene operacije u palestinskoj enklavi.

Ovo nije prvi put da je Univerzitet Kornel bio poprište tenzija tokom trenutnog sukoba. Univerzitetski trotoari su prošle nedelje ispisani sprejom sa porukama kao što su „Cionizam je jednako rasizam“ i „Izrael je fašistički“. Grafiti su počeli da se pojavljuju nakon skandala u koji je umešan profesor Rasel Rikford, koji je uzeo odsustvo nakon što je napad Hamasa nazvao „uzbuđujućim“ i „energetskim“ na propalestinskom protestu.