Crna Gora bira predsednika skupštine, kandidat Andrija Mandić

Crna Gora bira predsednika skupštine, kandidat Andrija Mandić

Na sednici Skupštine Crne Gore, koja počinje u 10 časova, trebalo bi da bude izabran predsednik parlamenta. Kandidat za tu poziciju je Andrija Mandić, čelnik Nove srpske demokratije. Više od dva i po meseca od početka pregovora o 44. Vladi Crne Gore, mandatar Milojko Spajić je Skupštini dostavio program rada nove vlade i predlog za njen sastav. Moguće je da danas bude izabrana i nova vlada.

Na dnevnom redu današnje sednice crnogorskog parlamenta, koja je zapravo nastavak prve konstitutivne sednice, održane 27. jula, je izbor predsednika i potpredsednika skupštine, kao i predsednika i članova administrativnog odbora.

Koliko će trajati diskusije poslanika po ovim tačkama denvnog reda je neizvesno, tako da je nepoznanica da li će u istom danu moći da bude održana i prva sednica jesenjeg zasedanja, na kojoj će se birati nova Vlada.

Čelnici 11 političkih partija su potpisali koalicioni sporazum o formiranju nove vlasti u Crnoj Gori.

Uz lidere Pokreta Evropa sad, Nove srepske demokratije, Demokratske narodne partije, Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije i CIVIS-a, potpisanici su i lideri pet albanskih partija – tri koje čine Albanski forum i dve članice Albanske alijanse.