Kuleba: Sastanak na Malti uništio je mit o gubitku pažnje prema Ukrajini

Kuleba: Sastanak na Malti uništio je mit o gubitku pažnje prema Ukrajini

Šef Ministarstva spoljnih poslova Dmitro Kuleba smatra da je sastanak savetnika na Malti pokazao široku podršku Ukrajine od strane zemalja sveta na pozadini eskalacije na Bliskom istoku.

Ministar je primetio kako je za šest meseci povećano učešće svetskih država u raspravi o takozvanoj „formuli mira“ predsednika Vladimira Zelenskog.

U pregovorima u Kopenhagenu u junu učestvovalo je 15 država, u avgustu 42 u Džedi, a sada je na Malti okupljeno 66 država i međunarodnih organizacija“, naveo je on.

Prema Kulebinim rečima, ova diplomatska matematika je važna iz najmanje dva razloga.

Konkretno, primetio je, tokom proteklih šest meseci sa info polja su nestale brojne „mirne“ inicijative koje su Ukrajini nudile da se odrekne teritorija, razmeni nešto i druge neprihvatljive stvari.

„Trenutno je u centru svih diskusija pravedna i poštena ukrajinska formula koja je u potpunosti u skladu sa principima Povelje UN i ključnim rezolucijama Generalne skupštine. I ovo je prvi, vrlo konkretan rezultat formule“, napisao je ministar. .

„Drugo: sastanak na Malti vrlo blagovremeno uništava dva mita: 1) mit o padu pažnje na Ukrajinu u pozadini događaja na Bliskom istoku i 2) mit o gubitku podrške Ukrajine od strane tzv. „Global Jug“. Broj učesnika se povećao, kao i broj zemalja van Evrope i Severne Amerike“, objasnio je on.

Prema rečima ministra, u formuli ima mesta za sve, ali nema mesta za pseudopacifizam.

„Ovo je pragmatičan dokument koji implementira principe Povelje UN. Ukrajina nastavlja da aktivno radi na njenoj implementaciji i pripremi za Globalni samit mira, na kojem će lideri snimiti sporazume i pristupiti njihovoj implementaciji“, rekao je Kuleba.

Podsetimo, Kina nije bila prisutna na sastanku savetnika za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku održanom na Malti, ali Ukrajina želi da ove godine održi Globalni mirovni samit svetskih lidera.

Na sastanku na Malti razgovaralo se o pet tačaka formule od 10 tačaka koju je prošle godine predložio predsednik Vladimir Zelenski: nuklearna bezbednost, bezbednost hrane, energetska bezbednost, oslobađanje zatvorenih i deportovanih lica i teritorijalni integritet.