Supermasivna crna rupa u srcu galaksije brže rotira nego što smo mislili

Supermasivna crna rupa u srcu galaksije brže rotira nego što smo mislili

Naučnici su otkrili fascinantne detalje o brzini rotacije supermasivne crne rupe smeštene u srcu naše galaksije, Mlečnog puta. Ovaj otkriću pruža nove uvide u prirodu crnih rupa i prostora-vremena oko njih. Crne rupe su kosmički fenomeni koji izazivaju mnoge zagonetke i postaju sve zanimljiviji za astronome i astrofizičare. Ovaj najnoviji rad otkriva koliko brzo se ova supermasivna crna rupa vrti.

Za razliku od svakodnevnih objekata, crne rupe nemaju fizičku površinu i ne rotiraju kao planeti ili asteroidi. Njihova rotacija je definisana efektom poznatim kao povlačenje okvira, što je posledica njihove masivnosti i gravitacije. Gravitaciona sila crne rupe krivi i iskrivljuje prostor i vreme oko nje, a ta deformacija prostora i vremena povlači sve što se nalazi u njenom blizini.

Jedan od ključnih parametara koji se koristi za merenje brzine rotacije crne rupe je parametar spina, označen kao „a“. Vrednost ovog spina varira između nule i jedan, gde nula označava potpunu odsutnost rotacije, a jedan označava maksimalnu brzinu rotacije. Kada je vrednost spina bliska jedinici, crna rupa se rotira gotovo maksimalnom brzinom koju prostor-vreme oko nje dozvoljava.

Ova nova studija usmerila se na analizu spina supermasivne crne rupe u središtu Mlečnog puta. Tim istraživača koristio je radio i rendgenska posmatranja crne rupe kako bi procenili brzinu njenog spina. Na osnovu analize spektra svetlosti emitovane iz materijala u blizini crne rupe, istraživači su mogli da odrede koliko se brzo ova crna rupa okreće.

Rezultati studije pokazuju da se supermasivna crna rupa u srcu Mlečnog puta brzo okreće, pri čemu je vrednost njenog spina procenjena između 0,84 i 0,96. To ukazuje na izuzetno brzu rotaciju, gotovo na maksimalnoj brzini koju dozvoljava prostor-vreme oko nje. Ova vrednost je čak viša od spina crne rupe u galaksiji M87, gde je procenjeno da se nalazi između 0,89 i 0,91.

Ovo otkriće ima značajne posledice za razumevanje prirode crnih rupa i prostora-vremena u njihovoj blizini. Rotacija crnih rupa utiče na njihovo okruženje i fenomene poput akrecije materijala, stvaranja jetsa i drugih astrofizičkih procesa. Iako se crne rupe ne okreću kao čvrsti objekti, njihova rotacija se meri na jedinstven način – kroz iskrivljenost prostora i vremena.

Ovo istraživanje može otvoriti nova vrata za razumevanje crnih rupa i prostora-vremena u njihovoj neposrednoj blizini, pružajući tako nove uvide u prirodu ovih kosmičkih entiteta. Osim toga, može postaviti osnovu za dalje istraživanje koja će proširiti naše znanje o ovim misterioznim objektima u svemiru.