Prvi izveštaj RSF: Novinar Rojtersa ubijen je u Libanu u „ciljanom“ napadu

Prvi izveštaj RSF: Novinar Rojtersa ubijen je u Libanu u „ciljanom“ napadu

Reutersov novinar Isam Abdalah ubijen je 13. oktobra u južnom Libanu u „ciljanom“ udaru iz pravca izraelske granice, saopštili su u nedelju Reporteri bez granica (RSF), na osnovu preliminarnih saznanja.

„Prema balističkoj analizi koju je sproveo RSF, pucnji su dolazili sa istoka mesta na kome su stajali novinari; iz pravca izraelske granice“, rekao je RSF.

„Dva udarca na isto mesto u tako kratkom vremenskom periodu (nešto više od 30 sekundi), iz istog pravca, jasno ukazuju na precizno ciljanje.

Izvještaj RSF-a nije zaključio ko je započeo štrajk protiv novinara niti je dao njegovu osnovnu analizu.

Izraelske odbrambene snage nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar o nalazima RSF-a. Izjavili su da namerno ne ciljaju novinare i da istražuju incident od 13. oktobra.

U saopštenju Rojters navodi se: „Preispitujemo preliminarni zaključak koji su doneli Reporteri bez granica (RSF), koji je utvrdio da se čini da su Issam Abdalah i drugi novinari u Alma el Šaabu namerno pucani iz pravca Izraela 13. oktobar.

„Ponavljamo naš poziv izraelskim vlastima da sprovedu brzu, temeljnu i transparentnu istragu o tome šta se dogodilo. I pozivamo sve druge vlasti sa informacijama o incidentu da ih dostave. Nastavićemo da se borimo za prava svih novinara da izvesti vesti u javnom interesu bez uznemiravanja ili štete, gde god da se nalaze.“

Abdalah je ubijen 13. oktobra dok je radio sa šest drugih novinara u blizini sela Alma al-Šab, blizu izraelske granice, gde su izraelska vojska i libanska milicija Hezbolah razmenjivale vatru.

RSF je saopštio da su njeni preliminarni nalazi zasnovani na, kako je opisao, „temeljnoj analizi iskaza očevidaca, video snimaka i balističke ekspertize“. Njegova istraga se nastavlja, dodaje se u izveštaju.

„Malo je verovatno da su novinare pomešali sa borcima, pogotovo što se nisu krili: da bi imali čist vid, bili su na otvorenom više od sat vremena, na vrhu brda“, rekao je izveštaj. „Nosili su šlemove i neprobojne prsluke sa oznakom ‘štampa’.

Upitan zašto je objavila preliminarne nalaze i prateći šestominutni video, a ne da čeka da se istraga završi, šef njenog odeljenja za Bliski istok Džonatan Dager je rekao: „Sigurni smo u naše nalaze u ovoj fazi i želeli smo da javnost znati za njih.

„Postoje i drugi elementi koje još nismo mogli da potvrdimo. On nije dalje elaborirao.

Libanska vojska i vlada okrivili su Izrael za Abdalahovu smrt. Libanski vojni izvor rekao je Rojtersu da je ta tvrdnja potkrepljena tehničkom procenom na terenu koja je izvršena nakon napada.

Abdalah je bio sa još dvojicom novinara Rojtersa, Maherom Nazehom i Taerom Al-Sudanijem, kao i novinarima medijskih grupa Al Džazira i agencije Frans pres, kada je ubijen.