Eskalacija nasilja: Sedmi Palestinac ubijen u blizini Nablusa na Zapadnoj obali

Eskalacija nasilja: Sedmi Palestinac ubijen u blizini Nablusa na Zapadnoj obali

Vest: Nasilje u izraelsko-palestinskom konfliktu dostiglo je novi nivo eskalacije nakon što je sedmi Palestinac ubijen u blizini grada Nablusa na Zapadnoj obali, saopštio je čovekov ujak u nedelju. Ovaj incident podiže ukupan broj Palestinaca koji su ubijeni od strane izraelskih naseljenika na sedam, od krvavog upada Hamasa u Izrael pre tri nedelje.

Tajsir Mahmud, čovekov ujak, izjavio je da je njegov nećak Bilal Saleh radio u šumarku u selu Saviya sa svojom suprugom i četvoro dece u subotu kada su ih napali doseljenici. Saleh, zabrinut za bezbednost svoje porodice, pokušao je da napusti područje, ali mu je naseljenik pucao u grudi, prema rečima Mahmuda.

Mahmud nije bio svedok sukoba, ali je brzo stigao na mesto događaja, a Saleh je nažalost preminuo pre nego što je stigao do medicinske pomoći.

Vođa naseljenika, Josi Dagan, izdao je video snimak na Fejsbuku u subotu, tvrdeći da je ubistvo bilo akt samoodbrane. Prema njegovim rečima, napadači su bili okruženi pristalicama Hamasa koji su ih napali kamenjem.

Ovo smrtonosno nasilje dešava se usred povećanja konflikta među naseljenicima od trenutka kada su se militanti Hamasa infiltrirali u Izrael 7. oktobra, ubivši više od 1.400 Izraelaca i uzimajući više od 230 talaca. Ovaj upad doveo je do eskalacije nasilja i rata u kojem je stradalo više od 7.700 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

Pored ubistava, Palestinci na Zapadnoj obali prijavljuju napade na ljude i njihovu imovinu, kao i ograničen pristup svojoj zemlji.

Ova eskalacija nasilja izazvala je osudu američkog predsednika Džoa Bajdena, koji je nazvao napade ekstremista naseljenika „prelivanjem benzina“ na već postojeće napetosti na Bliskom istoku od strane Hamasa.

Izraelska vojska je potvrdila „nasilnu konfrontaciju“ između Palestinaca i izraelskih civila, a policija je pokrenula istragu kako bi istražila okolnosti ovog incidenta.

Ova godina je postala najsmrtonosnija na Zapadnoj obali od drugog palestinskog ustanka protiv Izraela pre dve decenije. Od početka rata, više od 100 Palestinaca, uključujući civile, izgubilo je život, većina tokom vojnih hapšenja i nasilnih protesta na Zapadnoj obali.

Francuska je u nedelju osudila seriju smrtonosnih napada naseljenika i pozvala izraelske vlasti da zaštite palestinsko civilno stanovništvo, posebno u Suviji. Ministarstvo spoljnih poslova Francuske istaklo je da su nasilni akti naseljenika neprihvatljivi i zahtevalo je njihovo zaustavljanje.